ONE AFTER 909

Aangemaakt op 01/07/2005
Laatste aanpassing op 16/02/2014

Artiest: Beatles
Auteur: John Lennon/Paul McCartney
Label: demo
Jaar: 1963

Tijdens de sessie voor hun derde single From Me To You, opgespaard voor Anthology I. Nummer dat John en Paul nog met The Quarrymen gezongen hebben bewijst een bandopname van Mike McCartney tijdens een repetitie in '60 in het ouderlijk huis, naast ook versies van I'll Follow The Sun en Hello Little Girl (zie daar). Kwam terecht op bootleg The Dawn Of Modern Rock (Pilz).

Covers:

1968:

Terry Manning [die op de één of andere manier die vroege Beatles demo moet gehoord hebben, tot in Memphis toe; Manning dreef de plaatselijke Ardent studio, waar de Britse invasie in hoger aanzien stond dan de lokale rockscene; uitgebracht op Lucky 7 comp Rockin' Memphis Vol. 1]

1969:

Beatles [op Let It Be, de opname op het dak van het Apple-gebouw in januari '69]

1979:

Helen Reddy

1985:

Rick Nelson

1987:

Steve Forbert

1988:

Laibach [op hun lp Let It Be]

1995:

Willie Nelson

1995:

Smithereens

1995:

Paul McCartney & Elvis Costello

2010:

James Apollo

2010:

Wilco Johnson

Een minder bekend Beatles-nummer, hoewel van The Beatles alles verondersteld mag worden bekend te zijn. Staat op hun laatste lp Let It Be, een plaat met nog wel meer van die vullertjes. In feite was One After 909 toen al een oud nummer want ze sleepten dat al mee van voor ze hun eerste lp gingen opnemen. Dat het toen al naast de mand viel en verder al die tijd ongebruikt is gebleven, bewijst dat zelfs The Beatles er maar half in geloofden. Maar in hun eindfase en bij gebrek aan wat beters kreeg het nummer dus toch in extremis nog enige gestalte. Ten tijde van hun tweede lp With The Beatles hadden ze in de Abbey Road-studios wel een demo van One After 909 opgenomen, die beter klonk dan de zes jaar latere Let It Be-versie, maar die toen in de kluizen van EMI verdween. Ook na hun split in '70 werd daarmee niets ondernomen. The Beatles zouden dat sowieso geweigerd hebben. Alles wat niet hun uitdrukkelijke zegen had mocht gewoon het daglicht niet meer zien. Toch geraakten sommige van die ongeschikt bevonden opnamen buiten het nochtans goedbewaakte EMI-archief en wel in het jaar 1983, toen in de fameuze Abbey Road-studio waar zij meestal opnamen een tentoonstelling werd georganiseerd onder de naam The Beatles At Abbey Road. Daar hoorde natuurlijk ook audio bij, zelfs van ongebruikt materiaal en de EMI-suppoosten waren toen zo stom het publiek niet van tevoren op verborgen opnameapparatuur te fouilleren, publiek dat toch vooral bestond uit harde Beatles-fans. Voor hen bood de Anthology-serie weinig nieuws.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter