The Originals - Het voorspel van de hits


Alle liedjes met een vroegere vertolker dan de vertrouwde, weergegeven van oudste opname tot meest tot de verbeelding sprekende covers, dat is The Originals, sedert 1982 baken van muzikale informatie zonder weerga, zonder poespas, zonder grenzen, zonder genade. Hier sla je betweterige kids mee om de oren telkens die weer eens een nabootser blijken achterna te hollen. 18.000 titels and counting.

ontdek de blikvanger

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

RHAPSODY IN BLUE


Artiest: George Gershwin & The Paul Whiteman Orch.
Auteur: George Gershwin/Ferde Grofé
Label: Victor
Jaar: 1924

Gecreëerd in de Newyorkse Aeolian Hall naar een idee van Paul Whiteman; pianopartituur geschreven door George Gershwin en bewerkt voor groot orkest door Ferde Grofé, de vaste arrangeur toen bij Paul Whiteman. In de zaal aanwezig: Leopold Stokowski, Jascha Heifetz, Fritz Kreisler en Sergei Rachmaninov, allemaal even enthousiast.

Covers:

1943:

Glenn Miller

1945:

Oscar Levant & Paul Whiteman [in film Rhapsody In Blue]

1963:

Henry Mancini

1969:

Ekseption

1973:

Deodato

1977:

Walter Murphy

1984:

Residents

1994:

Larry Adler & George Martin

2010:

Brian Wilson

2024:

Bela Fleck [als Rhapsody In Blue(grass), titeltrack lp]

Wat George Gershwin onderscheidt van andere Tin Pan Alley-kanonnen als Irving Berlin, Cole Porter en Richard Rodgers, was dat hij zich niet beperkte tot het muzikaal theater. Ook de songstructuur leek hem bijwijlen te eng en te kort en hij waagde zich daarom wel eens aan iets copieuzer. Dat hij zich daarbij op het terrein van de serieuze muziek begaf kon niet eens als hoogmoed worden afgedaan. Zijn concertos, suites, ouvertures, préludes en rapsodieën konden van meet af aan wedijveren met die van zijn land- en min of meer tijdgenoten Charles Ives en Aaron Copland. Meer nog, al van bij zijn eerste stap in de symfonische wereld leverde hij een stuk af dat als het ware model is gaan staan voor Amerikaanse symfonische muziek tout court. Zijn Rhapsody In Blue blijft zelfs een meesterwerk van de gehele twintigste eeuwse muziek. Geschreven op drie weken tijd in 1924 als reactie op een initiatief van de toen populaire orkestleider Paul Whiteman. Deze zelfuitgeroepen King of Jazz had een oproep gelanceerd om jazz met symfonische muziek te mengen, om jazzstukken te schrijven die voor groot orkest konden worden gearrangeerd. Dat allemaal onder het motto: Wat is Amerikaanse muziek? Gershwins bijdrage, Rhapsody In Blue, combineerde Europese en Joodse harmonische lijnen met Amerikaanse ritmes en blue notes, wat op zich al ongehoord was. Bovendien liet hij binnen het stuk ruimte voor improvisatie en als er iets eigen is aan jazz dan is het dat wel. Dirigent Whiteman moest wachten op een teken van pianist Gershwin alvorens het orkest te lanceren na zijn solo. Je wist maar nooit hoe lang die solo ging duren. Rhapsody In Blue was al legendarisch van bij de première in april ’24, mét George Gershwin zelf aan de piano. Al van bij de eerste tonen was duidelijk dat hier iets bijzonders gaande was: voor het eerst weerklonk de karakteristieke klarinetglissando die het stuk zwierig en gedurfd in gang schoot.
Volgens Duke Ellington, die overigens die hele symfonische jazz-link zwaar ter harte nam, was Rhapsody In Blue afgeleid van negrosong Where Has My Easy Rider Gone.

archief blikvangers

Laatst aangepast


Een boek als The Originals is altijd maar een tijdsopname. Altijd dienen zich weer nieuwe covers aan, nieuwe titels, nieuwe ontwikkelingen. Altijd werden weer zaken over het hoofd gezien. Vroeger was het dan jaren wachten eer je die aanvullingen in een volgend boek tegenkwam, vanaf nu kunnen die omissies online worden geraadpleegd én bijgestuurd.

20-04-2024

JIVE TALKIN'

Bee Gees

1975

Lees meer

20-04-2024

JIVE MABONE (SHOW THEM HOW TO JIVE)

Mahotella Queens

1974

Lees meer

20-04-2024

JIN-GO-LO-BA

Babatunde Olatunji

1959

Lees meer

20-04-2024

JINGLE BELLS

Edison Male Quartette

1898

Lees meer


Laatst toegevoegd


20-04-2024

JOCK-A-MO

Lees meer

19-04-2024

IN PRIVATE

Dusty Springfield

1989

Lees meer

Boek


The Originals - Prequel of the hits

Deze nooit aflatende zoektocht naar de oorsprong van werkelijk alle populaire muziek denkbaar werd in het verleden tot vier keer toe gebundeld en dit is de vijfde update, voor het eerst in het Engels. Omdat er volle tien jaar verliep sedert vorige editie, geldt meer dan ooit het adagium: weg met die oude versies, dit is de nieuwe maatstaf.

The Originals - Prequel of the Hits. Barstensvol content. Met de levensloop van straks 12.000 muziektitels, stuk voor stuk teruggevoerd naar hun vroegste manifestatie, vaak jaren voor de hitversie(s). Ook alle covers die ertoe doen worden meegegeven.

Het boek is beschikbaar via www.epo.be.

On the air


Op 'Berichten Voor Duivenliefhebbers' na hoorde The Originals bij de langstlopende rubrieken op de Belgische radio.

Begonnen in februari '82 binnen Domino (toenmalig Omroep Brabant) als een natuurreservaat voor onbespoten muziekjes die bescherming verdienden tegen een toen alsmaar luidere achtergrond van recyclage en postmodernisme. Binnen Domino konden die kasplantjes gedijen met wortel en al. Hier werden maandelijks twee uur lang originelen aaneengeregen onder het motto: you can't judge a song by the cover.

Die maandelijkse afleveringen zwermden achteraf ook uit naar Nederland (KRO, Omroep Limburg), West Vlaanderen (Radio 2) en Studio Brussel. Sedert '92 waren The Originals als dagelijkse column te horen bij Radio 1 (Neem Je Tijd, PiliPili).

Tussen 2006 en 2017 waren The Originals wekelijks op zondagmiddag te horen bij de Nederlandse Omroep Limburg (L1 Radio) en voorjaar 2014 in Closing Time op zondagavond bij Radio 1.

Van 2018 tot eind 2023 waren The Originals on the air bij 40UP en ook bij RootsParadise, telkens binnen Hubert on the Air.

Bekijk alle uitgeschreven draaiboeken van radioafleveringen vanaf 2010.Dierbare herinnering aan onze host, Hubert Van Hoof (1951-2023)

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter