Artiest: Humphrey Lyttelton Band
Auteur: Humphrey Lyttelton
Label: Parlophone
Jaar: 1956
Eerste Britse opname met een boogie woogie piano die naam waardig die een hitnotering kreeg (top 20 UK) in een productie van Joe Meek, geassisteerd door George Martin.
Covers:
Beatles [pianosolo in Lady Madonna; n°1 UK]
Fats Domino [idem]
Booker T. & The MG's [idem]
Elvis Presley [idem; informal recording]
Flying Pickets [idem]
Elkie Brooks [met Humphrey Lyttelton]
Zelfs een op-en-top Beatles-nummer als Lady Madonna kan naar een externe bron worden teruggevoerd. Lennon & McCartney hebben dit wel degelijk zelf geschreven, hier volgt geen sensationeel bewijs van het tegendeel, maar in hun versie zit toch een element dat naar vroeger verwijst. De piano heeft iets van Fats Domino, wat Domino zelf ook gehoord moet hebben want hij nam achteraf ook een versie van Lady Madonna op. De Beatles waren Domino-fans, beloofden ooit tijdens een ontmoeting backstage een nummer van Fats te zullen opnemen, of was het dan toch omgekeerd? Hoe dan ook, toen ze die piano van Lady Madonna wilden opnemen hadden ze zoniet Fats, dan toch zeker New Orleans in gedachte. En toen kwam vijfde Beatle George Martin op de proppen. Ze hadden dus een piano nodig, die een beetje New Orleans moest klinken (New Orleans in Engeland, dat was toen van die gestreepte mannenhemden tradjazz), Dixieland, om niet te zeggen Disneyland. Trad-jazz in Engeland dat was Chris Barber, Sammy Rimington, Kenny Ball, Ken Colyer, maar ook de Humphrey Lyttelton Band, bij ons minder bekend maar ginder staat die toch maar mooi met eigen entry in de Faber Companion To 20th Century Popular Music vermeld. En wat lees je daar dan: dat Humphrey Lyttelton een trompettist, bandleader, radioman en componist is, in de fifties een voorname figuur binnen de plaatselijke traditionele mainstreamjazz. Verder dat zijn groep opnam voor EMI (net als The Beatles) en dat zijn platen daar geproduceerd werden door George Martin (ook weer net als The Beatles). Als John of Paul het tegen George Martin dan over een New Orleans-piano hadden voor bij Lady Madonna, dan hoorde George Martin meteen het boogiegeluid van de Humphrey Lyttelton Band, meer bepaald die van hun door hemzelf mee geproduceerde grootste hit Bad Penny Blues.
Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:
Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)