ONE MEAT BALL

Aangemaakt op 02/05/2003
Laatste aanpassing op 17/08/2022

Artiest: Josh White
Auteur: Lou Singer/Hy Zaret
Label: Asch
Jaar: 1944

Bluesman met folk-appeal op album Josh White Sings Easy. Zong toen voor het US Office Of War Information. Ook in film The Crimson Canary. Song gebaseerd op een gedicht The Lone Fish Ball, geschreven door George Martin Lanes, een professor Latijn op Harvard Univ. in 1855. Twee anderen op Harvard, de dichter James Russell Lowell en de folkarchivaris Francis Child transformeerden het toen in een burlesque Italiaanse opera Il Pescebello. Hy Zaret (zie ook: Unchained Melody) en Lou Singer hoorden daarna op een party een flard van het fish ball lied daaruit en raakten meteen geïnspireerd voor een moderne song rond hetzelfde thema. Hiervoor bewaarden ze zelfs een deel van de oorspronkelijke tekst.

Covers:

1945:

Andrews Sisters [B-kant van Rum And Coca Cola; top 20 US]

1966:

Dave Van Ronk

1970:

Ry Cooder

1990:

Shinehead

1991:

Calvin Russell

1997:

Ann Rabson

2002:

Bjørn Berge

Song over een arme drommel die door honger gedreven een restaurant binnenstapt. Na een kijkje op de kaart blijkt hij echter amper geld genoeg te hebben voor een bal gehakt. Als hij die uiteindelijk heeft durven bestellen, roept de akelige ober dwars door de zaal, zodat iedereen het kan horen, de bestelling van die ene bal gehakt voor deze meneer hier! En wanneer hij die even later met veel geveinsd vertoon krijgt opgediend en hij de ober om een stukje brood vraagt, snauwt die ober terug terwijl weer iedereen het kan horen: "Voor maar één bal gehakt krijg je geen brood, meneer".

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter