TUTTI FRUTTI

Aangemaakt op 29/04/2006
Laatste aanpassing op 07/05/2024

Artiest: Little Richard
Auteur: Dorothy Labostrie/Richard Penniman/Joe Lubin
Label: Specialty
Jaar: 1955

Little Richard was voor het eerst in New Orleans voor opnamen met Bumps Blackwell voor Specialty, maar omdat die voorlopig nog niets spectaculairs hadden opgeleverd (I'm Just A Lonely Guy), namen ze een break in de Dew Drop Inn, waar Richard meteen op de oude piano afstoof en daarop vol overgave een oude nonsense-song ten beste gaf. Blackwell wist niet wat hij hoorde, wel dat hij meteen weer naar de J&M Studio wou om dat ding terstond in te blikken. Twee takes en het stond erop; de eerste werd zelfs de single. De oorspronkelijke tekst van Richard was toen al bijgeschaafd door de inderhaast bijgeroepen Dorothy LaBostrie. Zij wou de ware lyrics niet horen en Richard wou ze niet uitspellen tegenover een vrouw. Het ging daarin o.a. over "Tutti Frutti good booty - if it don't fit don't force it, You can grease it, make it easy". Openingszin "I got a gal her name is Sue, she knows just what to do" zat al in 1927 in Skoodle Um Skoo van banjospeler Papa Charlie Jackson uit New Orleans (Paramount-opname). De "A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bam-boom"-uitroep is helemaal op conto van Richard: dat was zijn standaard frustratie-yell telkens hij het bordenwassen niet kon bijhouden in de Greyhound busdepot in Macon, gebouw waar achteraf de Georgia Music Hall Of Fame werd opgericht. Enigszins terecht dus.

Covers:

1956:

Pat Boone

1956:

Elvis Presley

1957:

Peter Kraus

1958:

Johnny Hallyday [zijn eerste demo, naast een van Heartbreak Hotel (als Je me sens si seul), uit in 2006 op boxset Souvenirs Souvenirs]

1964:

Swinging Blue Jeans

1964:

Jimi Hendrix

1970:

MC5

1972:

Commander Cody & His Lost Planet Airmen

1973:

Jerry Lee Lewis

1982:

Sting [in film Party Party]

1984:

Flying Lizards

1986:

Queen

1986:

We've Got A Fuzzbox...

De cover van Pat Boone was in Amerika een grotere hit dan de versie van Little Richard zelf. Zie opmerking onder Ain't That A Shame.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter