BLUE SUEDE SHOES

Laatste aanpassing op 31/01/2017

Artiest: Carl Perkins
Auteur: Carl Perkins
Label: Sun
Jaar: 1956

N°2 US; Sun's eerste millionseller, van de Amerikaanse top gehouden door Elvis Presley's eerste RCA-hit Heartbreak Hotel. Er zat al een "one for the money, two for the show, three to get ready" in Hal Singer's Rock Around The Clock uit 1950 (een andere dan de Bill Haley hit).

Covers:

1956:

Pee Wee King [net iets eerder dan Elvis; zang: Walter Hayes]

1956:

Elvis Presley

1956:

Leon Payne

1956:

Carmen Déziel [als Mes souliers bleus]

1957:

Buddy Holly

1959:

Cliff Richard

1961:

Conway Twitty

1961:

Pirates avec Dany Logan [als Comme un fou; plagiaat]

1968:

Jimi Hendrix

1969:

Plastic Ono Band

1973:

Johnny Rivers

1976:

Billy Swan

1977:

Lucky Blondo [als Les Pompes bleues]

1980:

Johnny G

1982:

Ry Cooder

1984:

Johnny Hallyday [met Carl Perkins]

1988:

Charlie Feathers

1999:

Wayne Hancock

2005:

Brian Setzer

2007:

Shawn Camp & Billy Burnette [The Bluegrass Elvises]

Toen Elvis van Sun naar RCA-Victor verhuisde, was de enige hitlijst waarop hij gescoord had de C&W-chart. Hij was dan ook als country-artiest overgekomen en - logischerwijze - aan de goede zorgen overgelaten van Steve Sholes, RCA's country-A&R-hoofdverantwoordelijke. Deze wat onzekere, nerveuze veertiger wist met Elvis absoluut geen blijf. Tijdens de opnamen van Heartbreak Hotel waren bij hem de twijfels al gerezen over hoe hij zoiets in godsnaam voor "country" kon laten doorgaan. En nu, met wat Elvis nu weer wilde opnemen, zag hij zowaar zijn ontslagbrief al in gedachte. Een bijkomende reden voor dat zenuwachtige gedoe was dat Blue Suede Shoes ondertussen bij Sun al was ingeblikt door zijn auteur Carl Perkins en als een komeet niet alleen de C&W- maar zelfs de R&B-charts aan het bestormen was, waardoor Sholes zich ernstig zorgen begon te maken of Sam Phillips hem niet de verkeerde had aangesmeerd! De inkt van het transfercontract rond Elvis was inderdaad nog niet opgedroogd of Sam had in Carl al een degelijke vervanger gevonden, één die alvast groter had kunnen worden dan hij uiteindelijk geworden is, ware hij niet betrokken geraakt in een dom verkeersongeval vlak voor de opnamen van een belangrijk tv-optreden. Laten we echter niet overdrijven: een tv-optreden van Carl Perkins zou nooit de vergelijking met Elvis Presley hebben kunnen doorstaan. Elvis was een jonge god, Perkins verloor toen al wat kroezelhaar; Elvis was nog vrijgezel, Carl had toen al drie kinderen.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter