ROCK AROUND THE CLOCK

Aangemaakt op 09/11/2005
Laatste aanpassing op 07/01/2023

Artiest: Sonny Dae & His Knights
Auteur: Jimmy De Knight/Max Freedman
Label: Arcade
Jaar: 1953

Obscuur western swingbandje. Zeer locale hit in Philadelphia, pas uitgebracht in maart '54. Auteurs zijn muziekuitgever James Myers (pseudoniem: Jimmy De Knight) en Tin Pan Alley-veteraan Max Freedman (schrijver van Sioux City Sue en Song Of India). Eigenlijke originele titel: (We're Gonna) Rock Around The Clock. De tekst is gebaseerd op die van Round The Clock dat Wynonie Harris in 1945 al opnam voor Aladdin met Johnny Otis' All Stars (zie daar). Niet te verwarren met Sam Theards Rock Around The Clock, opgenomen door Hal Singer voor Mercury in 1950, ondanks tekststuk "One for the money, two for the show, three make ready, four let's go, let's rock"! Ook de herhaalde "rock around the clock" daaruit werd door Sonny Dae overgenomen.

Covers:

1953:

Spade Cooley [instrumentaal]

1954:

Bill Haley & His Comets [B-kant van Thirteen Women; zie daar en in '55 n°1 US & UK (zie noot)]

1956:

Hermanas Navarro [als El Relojito (Mexico)]

1956:

Jacques Hélian [als Toutes les heures qui sonnent; zang: Lou Darley]

1957:

Akord Club [als Tak Jak Plyne Feky Proud (Tsjechoslowakije)]

1957:

Pat Boone

1957:

Spelbrekers

1962:

Llopis [als Al Compás Del Reloj (Cuba)]

1968:

Freddy Cannon

1972:

Bubblerock [alias Jonathan King in een walstempo]

1974:

Harry Nilsson [productie: John Lennon]

1978:

Carl Perkins

1979:

Telex

1979:

Edward Tudor-Pole [Eddie Tenpole van Tenpole Tudor op The Great Rock & Roll Swindle van The Sex Pistols]

1983:

Strangers [als D'Eerste Sigaret]

1986:

Normaal [met de Zangeres Zonder Naam]

1989:

Jive Bunny & The Mastermixers [in medley Swing The Mood; n°1 UK, NL & B]

2021:

Ringo Starr [met Joe Walsh]

Bill Haley kreeg dit voorgeschoteld door muziekuitgever en coauteur James Myers (die tevens zijn manager was) en nam het op in '54 voor Decca als B-kant van Thirteen Women. Toen bleef Rock Around The Clock nog relatief onopgemerkt maar in '55 kwam de film Blackboard Jungle uit met Haley en zijn song volop in de soundtrack en toen gingen de zaken pas echt aan het rollen. Blackboard Jungle was een controversiële film waarin Glenn Ford als leraar zonder gezag het moest opnemen tegen een stel baldadige leerlingen. De film was KNT in Memphis, in Milwaukee werden vier scenes weggeknipt, In Boston liep de openingssequens (die met Rock Around The Clock) zonder klank, in Atlanta werd de film botweg verboden en op het filmfestival van Venetië werd hij van het officiële programma gehaald op vraag van de US ambassadeur. Geen betere publiciteit denkbaar en juist toen brachten Haley en zijn Comets de song opnieuw uit en kon Rock Around The Clock rustig de eerste rock-'n-roll wereldhit worden. Of hoe zelfs die al niet zonder clipje kon. Loste in Amerika Perez Prado's Cherry Pink And Apple Blossom White af aan de top.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter