WASTED DAYS AND WASTED NIGHTS

Aangemaakt op 05/05/2006
Laatste aanpassing op 22/05/2024

Artiest: Freddy Fender
Auteur: Freddy Fender/Wayne Duncan
Label: Duncan
Jaar: 1959

Ware naam: Baldemar Huerta. Nam oorspronkelijk op in het Spaans, ook deze (als Dias Y Noches Perdidas). Duncan is een klein label uit San Antonio. Een jaar later ook op Talent Scout en Imperial.

Covers:

1961:

Rockin' Sidney

1961:

Sonny West

1963:

Rockin' Sidney [als Wasted Days And Wasted Nites]

1971:

Sir Douglas Quintet [door Doug Sahm opgedragen aan Freddy]

1975:

Freddy Fender [nieuwe versie, opgedragen aan Doug Sahm; n°1 C&W]

1975:

Mireille Mathieu [als Inutile de nous revoir]

1976:

Cosmic Brothers [Doug & Freddy samen]

1998:

Texas Tornados [zang: Freddy Fender]

2000:

Billy Bacon & The Forbidden Pigs

2011:

LeAnn Rimes

2016:

Bo-Keys

Doug Sahm, wherever he may be. Zijn eerste Wasted Days And Wasted Nights liet hij voorafgaan met de historische woorden gericht aan zijn compadre uit de westside van San Antonio: "This is a song written by the great Freddy Fender. Freddy, this is for you brother, wherever you are". Freddy Fender had met datzelfde nummer een plaatselijke hit in het zuiden van Texas eind jaren ’50. Sedertdien had die wel een aantal wasted years in de gevangenis doorgebracht voor bezit van weed en leek die daarna gedoemd om nooit meer terug te komen. Ware daar niet zijn stadsgenoot, vroegere begeleider, geestverwant en witte ridder met zijn mooie woorden en dankbare cover. Het bleef niet bij die mooie woorden alleen. Via producer Huey Meaux ijverde Doug ook daadwerkelijk voor de comeback van zijn oude makker. Een paar jaar later maakte Freddy inderdaad zijn rentree via het Huey Meaux-label Crazy Cajun. De eerste single toen was een nieuwe versie van een al even oud nummer als Wasted Days: Before The Next Teardrop Falls. Dat werd toen zo'n succes dat het dankzij een haastige distributiedeal met ABC-Dot zelfs een n°1 US werd. Toen kon Freddy haast niet anders dan Wasted Days And Wasted Nights als opvolger kiezen en Doug Sahm daarin bedanken met dezelfde woorden die hem er weer bovenop hadden geholpen: "I'd like to dedicate this song to my partner, soulpartner, Mister Doug Sahm better known as Sir Douglas (Quintet) from San Antonio, wherever you are brother!" Die nieuwe versie werd een n°1 C&W en kort nadien vonden Freddy en Doug elkaar effectief terug op een podium. Armadillo World Headquarters in Austin organiseerde die reunie die door Huey Meaux werd opgenomen en uitgebracht als The Reunion Of The Cosmic Brothers (Crazy Cajun label), een plaat waarop uiteraard Wasted Days And Wasted Nights niet ontbrak. "Carnegie Hall should hear this, they need it!" riep Doug na afloop en zijn woorden zouden nog uitkomen ook. In 1990 besloten beide heren hun individuele carrières een nieuw elan te geven: met Flaco Jimenez en ex-Quartet-organist Augie Meyers erbij werden zij The Texas Tornados, die met de Spaanstalige versie van hun debuut-cd al meteen een Grammy in de wacht sleepten. Het is aan de hand van zulke verhalen dat iemand heilig wordt verklaard, in Music City net zo makkelijk als in Vatikaanstad.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter