PANCHO & LEFTY

Aangemaakt op 08/03/2006
Laatste aanpassing op 28/09/2022

Artiest: Townes Van Zandt
Auteur: Townes Van Zandt
Label: Tomato
Jaar: 1973

Op de Duitse live-cd Rain On A Conga Drum ('91 - Silenz) vertelt Townes haarfijn en grappig in welke omstandigheden hij deze song heeft geschreven.

Covers:

1977:

Emmylou Harris

1977:

Hoyt Axton [als Poncho & Lefty]

1983:

Willie Nelson & Merle Haggard [n┬░1 C&W; twee outlaws naar het evenbeeld van de bezongenen]

1989:

Bob Dylan

1993:

Sanne [de Vlaamse Emmylou als Charlepoen]

1995:

Richard Dobson

1998:

Dick Gaughan

2002:

Delbert McClinton

2002:

Old & In The Gray [met Vassar Clements]

2009:

Steve Earle

2013:

Elisabeth Cook & Jason Isbell

Voor wie die Silenz-cd zo niet onmiddellijk bij de hand heeft, hier even de essentie van Townes' eigen verhaal: Deze songwriter's singer-songwriter schreef Pancho & Lefty in een afgelegen motelletje ergens buiten Dallas toen hij in die stad voor drie cluboptredens geboekt stond. Toeval wou dat net diezelfde drie dagen zowel predikant Billy Graham als de goeroe Maharishi ieder apart een congres hielden in datzelfde Dallas en de hele stad toen volliep met tienduizenden blije jonge christenen en blije jonge goeroes. Nergens in het wijde omliggende geen hotelkamer meer vrij; het sjofel verblijf dat hij en zijn begeleider Daniel uiteindelijk vonden lag zo'n 50 mijl van die club vandaan. Omdat er in de hele stad ook geen doorkomen aan was zaten ze daar vast en Townes zwoer geen poot meer uit dat motel te zetten alvorens een song op papier te hebben. Gelukkig was hij die middag bijzonder geïnspireerd want in nog geen drie uur tijd kwam Pancho & Lefty door de airco naar binnen gewaaid. 's Avonds op weg naar hun optreden - Daniel met zijn glazige flower-power oogjes achter het stuur van hun rammelkar, Townes al niet veel minder verdacht daar naast gezeten - slalommend tussen de honderden, op den duur zelfs duizenden afgeborstelde Billy Graham- en knaloranje goeroe Maharashi-adepten en het kon niet uitblijven: ze liepen in de gaten en moesten aan de kant gaan staan van een grote kwaje Dallas-politieman. Het rijbewijs van Daniel bleek al lang verstreken te zijn en het enige identiteitsbewijs dat Townes kon voorleggen was de voorkant van een eigen lp-hoes, maar net toen die cop tot arrestatie wou overgaan zei Daniel tegen hem: "Pardon me Sir, can I have a word with you about Jesus?" Waarna de twee binnen de kortste keren ongemoeid werden gelaten.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter