HALLO BANDOENG

Aangemaakt op 29/12/2021
Laatste aanpassing op 02/01/2024

Artiest: Willy Derby
Auteur: Willy Derby/Enrico Paoli
Label: Parlophon Beka
Jaar: 1929

Populaire tearjerker geschreven na zijn tournee door Indonesië en een half jaar na de officiële ingebruikname van een rechtstreekse telefoonverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. Zie voetnoot.

Covers:

1979:

Wieteke van Dort [titeltrack lp]

1986:

Amazing Stroopwafels

1990:

Rijk de Gooyer [zelfde melodie onder Hallo Kozak, naar de overleden hond van Jan Cremer]

2010:

Zangeres Zonder Naam

Bandoeng (of Bandung zoals het na 1949 officieel is gaan heten) was de voorbestemde nieuwe hoofdstad van Nederlands-Indië, ware Indonesië ondertussen niet zelfstandig geworden. Bandoeng lag een stuk hoger dan Jakarta, met een milder klimaat en minder kans om op termijn onder water komen te staan. Voor ongestoord contact met haar overzeese gebieden was Nederland afhankelijk van eigen verbindingen die niet verbroken of gecensureerd konden worden en was het wachten tot een eerste kortegolf radiolink tussen Kootwijk bij Den Haag en de Kloof van Malabar bij Bandoeng. Die werd uiteindelijk begin 1929 door koningin-moeder Emma opengesteld voor publiek met de woorden: Hallo Bandoeng, hier Den Haag. Hoort U mij?. Dergelijk gesprek voeren was niet voor iedereen weggelegd: kostte 30 gulden voor de eerste drie minuten, precies de lengte van een liedje op plaat, hetgeen Willy Derby op ideeën moet hebben gebracht. Die liet een oude moeder diezelfde openingswoorden richten aan haar zoon in den vreemde, die ze al in geen jaren meer gezien of gehoord had, en toen die zoon daarbij ook haar jongste kleinzoon een woordje aan zijn opoe liet stamelen hield de oude moeder het niet langer, kon daarop geen woord meer uitbrengen, was ze misschien van pure emotie doodgevallen of waren gewoon haar drie minuten om?

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter