WAR

Aangemaakt op 17/09/2002
Laatste aanpassing op 22/05/2024

Artiest: Temptations
Auteur: Norman Whitfield/Barrett Strong
Label: Gordy
Jaar: 1970

Op hun lp Psychedelic Shack.

Covers:

1970:

Edwin Starr [met The Undisputed Truth op backing vocals; n°1 US; wordt nog steeds gebannen uit radioprogrammas telkens een militair conflict gevoelig nabij komt]

1982:

D.O.A.

1982:

Jam

1984:

Frankie Goes To Hollywood

1986:

Bruce Springsteen [top 10 US]

1994:

Laibach

2002:

Joan Osborne

2007:

Boyz II Men

2010:

Sandrine

Bruce liet zijn liveversie voorafgaan met de mededeling: "In 1985 blind faith in your leaders or anything will get you killed". Toen War in 1970 voor het eerst een hit was voor Edwin Starr was de Vietnamoorlog nog volop aan de gang, een oorlog die ons sedertdien is voorgespiegeld met vooral veel zwarte marinierssoldaten in de voorste linies en Motown als soundtrack. Motown dat kon nog net op AFN in Vietnam, Motown hield er immers de moraal in. Gegarandeerd geen politieke stellingname in alles wat bij Motown de deur uitrolde, daar stond labelbaas Berry Gordy Jr. persoonlijk garant voor. In 1966 was er wel een singletje door de mazen geglipt: Greetings (This Is Uncle Sam) van The Monitors, waarin de overdreven recrutering van zwarte frontsoldaten werd aangeklaagd. Maar die Monitors waren maar kleintjes; Greetings bengelde helemaal onderaan de top 100 en bleef hun enige hit. Toen echter aan het eind van de jaren zestig de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Zuidoost-Azië een historische vergissing bleek te zijn, bleef zelfs Motown niet afzijdig en kreeg een antioorlogslied als War de zegen. Eerst liet Gordy het wel nog als lp-track opnemen, later ook resoluut als single. Lp-track en single evenwel niet door dezelfde artiesten. De single was voor relatieve nieuwkomer Edwin Starr. Daar riskeerde Motown dus niet veel mee, ook al werd het een dikke hit, wat ze daar wellicht wel hadden zien aankomen. Wie War daarvoor al op een lp hadden staan waren The Temptations, wel een gerenommeerde Motown-naam en die hun reputatie mocht niet met zo'n single gehypothekeerd worden, zelfs niet voor de goede zaak.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter