PIANO CONCERTO N°2 IN C MINOR, OP. 18 (ADAGIO SOSTENUTO)

Aangemaakt op 16/12/2008
Laatste aanpassing op 09/02/2015

Artiest: Sergei Rachmaninoff
Auteur: Sergei Rachmaninoff
Label: Victrola Red Seal
Jaar: 1924

Het eerste werk dat hij schreef na een zenuwinzinking die hij opliep na het slecht onthaal van zijn eerste symfonie en die hij pas te boven kwam na een behandeling met hypnose. Als dank droeg hij dit Tweede Pianoconcerto op aan zijn arts. Gepubliceerd in 1901. Oudste opname met Leopold Stokowski en het Philadelphia Orchestra, Victors eerste poging om een concerto voor solist en orkest op te nemen. Ook bestond elektrische (microfoon)opnametechniek nog (net) niet. Rachmaninoff was de eerste klassieke componist die zich ongestoord liet opnemen.

Covers:

1945:

Eileen Joyce [in David Lean film Brief Encounter met Trevor Howard en Celia Johnson]

1946:

Frank Sinatra [gebruikte het thema in Full Moon And Empty Arms als gevolg van Perry Comos gebruik van Chopins Polonaise In A klein in Till The End Of Time ('45)]

1971:

Perry Como [hit UK als I Think Of You]

1976:

Eric Carmen [n°2 US als All By Myself]

1988:

Anita Meyer [idem]

1993:

Sheryl Crow [idem; met credits aan Rachmaninoff]

1996:

Celine Dion [idem; ook prominent in eerste Bridget Jones film]

1996:

Jan Vayne [idem]

2005:

Il Divo [als Solo Otra Vez]

De eerste beweging van dit Pianoconcerto (Moderato), waarvan de eerste volledige opname pas in 1929 zou volgen (ook weer met Leopold Stokowski en Rachmaninoff zelf), werd gecoverd door Tommy Dorsey in '41 als I Think Of You; zang: Frank Sinatra. Full Moon And Empty Arms (zie daar) is dan weer afgeleid van het Allegro Scherzendo, de derde beweging van Rachmaninoffs 2de Pianoconcerto en ook opgenomen door Frank Sinatra (en Bob Dylan).

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter