NOBODY

Aangemaakt op 14/02/2008
Laatste aanpassing op 21/03/2024

Artiest: Arthur Collins
Auteur: Alexander Rogers/Bert Williams
Label: Edison
Jaar: 1905

"The story of a coon for whom nobody does nothing, therefore he does nothing for nobody". Sterzanger uit het minstrelshowcircuit, meest bekend om zijn duohits met Byron Harlan (zie: Put Your Arms Around Me Honey).

Covers:

1906:

Bert Williams [signature-song van deze zanger/acteur uit de Bahamas die het in de VS maakte in het minstrelshow-circuit, van rond vorige eeuwwende tot een stuk in de twenties; hij was bovendien zowel songschrijver als performer]

1964:

Nina Simone

1978:

Ry Cooder [met het Golden Gate Quartet]

1997:

Mary Coughlan

2000:

Johnny Cash

2002:

Ukulele Club de Paris [als Personne]

Hoewel zelf zwart moest ook Bert Williams zijn gezicht blinkend zwart maken en zijn lippen wit om niet uit de toon te vallen naast al zijn blanke collega's. Het was ook niet omdat hij succes had op de planken dat hij zich sterallures kon aanmeten. Hij kon nog geen drankje krijgen aan de bar van de theaterzaal die hij avond na avond liet vollopen. Werd wel de eerste zwarte die werd toegelaten tot de acteursvakbond, op voordracht van W.C. Fields. Bert heeft jaren geworsteld tegen de populariteit van deze voor zwarten vrij kwetsende song. Maar er was geen ontkomen aan, het publiek bleef erom vragen.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter