Artiest: James 'Wee Willie' Wayne
Auteur: Robert Shad
Label: Sittin' In With
Jaar: 1951
Het is bijna een wonder dat we nog weten dat dit effectief van hem is, want zelf belandde James achteraf in de gesloten afdeling van een huis van bewaring, terwijl anderen met de pluimen gingen lopen. In de eerste plaats de al even gewiekste als obscure labelbaas Bob Shad, die tekende én inde voor alles wat Wayne geschreven had. Niemand in zijn omgeving wou geloven dat hij beroemde songs had geschreven, millionsellers nog wel! Telkens James daarover begon kreeg hij een zoveelste pilletje tegen manische depressies, lees: grootheidswaan. James Wayne gold op den duur als de Napoleon van de instelling. Toen kwam hij eindelijk in aanmerking om op borg vrij te komen (hij was achter de tralies geraakt op verdenking van brandstichting en daar werd niet mee gelachen in zijn geval), werd er een pro-Deoadvocaat aangesteld (Mort Borenstein) en die heeft effectief moeten vaststellen dat zijn cliënt wel degelijk al die songs geschreven had, dat hij dus voor al die jaren achterstallige royalty's tegoed had én dus helemaal niet ziek in zijn hoofd was of wat dan ook! Reken uit: Junco Partner was ondertussen door Louis Jordan en door Dr. John opgenomen, achteraf ook door The Clash, The Dirty Dozen Brass Band, John Hammond, Michael Bloomfield, John Mooney, Harry Connick Jr., James Booker, Warren Zevon & driekwart REM. Lees Morts blog The People Versus James Douglas Wayne onder Borenstein's Law. Zijn naam op die Sittin' In With-single staat verkeerd gespeld als James Waynes. Zie ook: Travelin' Mood en Tend To Your Business.
Covers:
Roland Stone [eerst als Preacher's Daughter, daarna ook als Down The Road; was toen de zanger van Mac Rebennacks band]
Chuck Berry [als The Man And The Monkey]
Dr. John [op Gumbo]
101ers [met Joe Strummer]
Clash [op Sandinista!]
Hindu Love Gods [Warren Zevon & REM zonder Michael Stipe]
Uit de hoestekst van Dr. John's Gumbo-lp: Deze song was in New Orleans en in de staatsgevangenis van Angola het lijflied van de junkies. (Dr. John kan het weten want hij heeft daar zelf vastgezeten.) Fragment uit de tekst: "Six months ain't no sentence, one year ain't no time, they got boys there in Angola doing nine to ninety-nine" (zie ook: Junker's Blues). Six Months Ain't No Sentence is ook de titel van een anonieme veldopname gedaan door Lawrence Gellert in de '30s en die terechtkwam op de lp Nobody Knows My Name: Blues From South Carolina And Georgia (Heritage-label).
Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:
Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)