JUNCO PARTNER (WORTHLESS MAN)

Aangemaakt op 26/11/2007
Laatste aanpassing op 08/02/2024

Artiest: James 'Wee Willie' Wayne
Auteur: Robert Shad
Label: Sittin' In With
Jaar: 1951

Het is bijna een wonder dat we nog weten dat dit effectief van hem is, want zelf belandde James achteraf in de gesloten afdeling van een huis van bewaring, terwijl anderen met de pluimen gingen lopen. In de eerste plaats de al even gewiekste als obscure labelbaas Bob Shad, die tekende én inde voor alles wat Wayne geschreven had. Niemand in zijn omgeving wou geloven dat hij beroemde songs had geschreven, millionsellers nog wel! Telkens James daarover begon kreeg hij een zoveelste pilletje tegen manische depressies, lees: grootheidswaan. James Wayne gold op de duur als de Napoleon van de instelling. Toen kwam hij eindelijk in aanmerking om op borg vrij te komen (hij was achter de tralies geraakt op verdenking van brandstichting en daar werd niet mee gelachen in zijn geval), werd er een advocaat pro deo aangesteld (Mort Borenstein) en die heeft effectief moeten vaststellen dat zijn client weldegelijk al die songs geschreven had, dat hij dus voor al die jaren achterstallige royalty's te goed had én dus helemaal niet ziek in zijn hoofd was of wat dan ook! Reken uit: Junco Partner was ondertussen door Louis Jordan en door Dr. John opgenomen, achteraf ook door The Clash, The Dirty Dozen Brass Band, John Hammond, Michael Bloomfield, John Mooney, Harry Connick Jr., James Booker, Warren Zevon & drie-kwart REM. Lees Mort's blog The People Versus James Douglas Wayne onder Borenstein's Law. Zijn naam op die Sittin' In With-single staat verkeerd gespeld als James Waynes. Zie ook: Travelin' Mood en Tend To Your Business.

Covers:

1951:

Professor Longhair

1952:

Louis Jordan

1957:

Huey Smith

1960:

Roland Stone [eerst als Preacher's Daughter, daarna ook als Down The Road; was toen de zanger van Mac Rebennacks band]

1961:

Chuck Berry [als The Man And The Monkey]

1964:

Holy Modal Rounders

1969:

Eric Von Schmidt

1970:

John Hammond

1972:

Dr. John

1973:

James Booker

1976:

101ers [met Joe Strummer]

1980:

Clash [op Sandinista!]

1983:

Roland & Friends

1984:

Willie Egan

1984:

Mike Bloomfield

1987:

Diz Watson

1990:

Hindu Love Gods [Warren Zevon & REM zonder Michael Stipe]

1993:

John Mooney

2001:

Harry Connick Jr.

2002:

Dirty Dozen Brass Band

2013:

Hugh Laurie

2022:

John Scofield

Uit de hoestekst van Dr. John's Gumbo-lp: Deze song was in New Orleans en in de staatsgevangenis van Angola het lijflied van de junkies. (Dr. John kan het weten want hij heeft daar zelf vastgezeten.) Fragment uit de tekst: "Six months ain't no sentence, one year ain't no time, they got boys there in Angola doing nine to ninety-nine." (zie ook: Junker's Blues) Six months Ain't No Sentence is ook de titel van een anonieme veldopname gedaan door Lawrence Gellert in de '30s en die terechtkwam op de lp Nobody Knows My Name: Blues From South Carolina And Georgia (Heritage label).

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter