DIXIE

Aangemaakt op 30/04/2008
Laatste aanpassing op 29/01/2013

Artiest: Bryant's Minstrels
Auteur: Daniel Decatur Emmett
Jaar: 1850s

Als I Wish I Was In Dixie's Land; bandleider Dan Emmett was gevraagd een finalestuk te schrijven voor Bryant's Minstrels. Geschreven terwijl Emmett met het Cincinnati Circus in het Noorden toerde, vandaar de woorden: "I wish I was in Dixie". Omdat Emmett zelf geen muziek kon schrijven werd het stuk toen een paar keer voorgespeeld aan Memphis hoornblazer Herman Arnold, die toen de noten op het gehoor neerschreef. Op Arnold's grafsteen in Memphis (Elmwood Cemetery) staat de originele partituur van Dixie. Dan Emmett die verder ook aanzien wordt als auteur van Turkey In The Straw, zou best wel eens de tune van Dixie afgekeken kunnen hebben van twee zwarte broers, Ben & Lew Snowden, zonen van slaven uit Maryland. Zelfs de tekst verwoordt het standpunt van een weggelopen slaaf, hopend op een betere toekomst, ook in het zuiden. Op het graf van Ben & Lew, die samen begraven liggen in Ohio, staat: "They tought Dixie to Dan Emmett". Zijzelf schenen het dan weer te kennen van hun moeder Ellen die het als kind al zong.

Covers:

1860:

Carlo Patti [eerste opvoering in the South (Variety Theatre, New Orleans) in het stuk Pocahontas; zang: Susan Denin]

1861:

Francis J. Crosby [als Dixie For The Union; noordelijke propaganda]

1863:

Gen. Albert Pike [Confederate General als Southrans Hear Your Country Call You (The War Song Of Dixie)]

1895:

Issler's Orch. [oudste opname (Phonograph)]

1901:

Peerless Quartet [als Dixie Land]

1910:

Byron G. Harlan & Frank Stanley

1916:

Billy Murray & Ada Jones

1924:

Uncle Am Stuart [was toen 73 jaar; zie ook: Cumberland Gap]

1927:

Skillet Lickers

1972:

Elvis Presley [in An American Trilogy (zie daar)]

2006:

Jimbo Mathus

2007:

Mavericks [als Dixie's Land op Song Of America]

Niettegenstaande de associatie met de Zuidelijke Staten en het feit dat het in 1860 als campagnelied tegen Lincoln werd gebruikt, werd dit één van President Lincoln's favoriete songs. De benaming Dixie slaat enerzijds op de Mason-Dixon Line, de demarcatielijn tussen Noord en Zuid, anderzijds op de $10 briefjes die in New Orleans werden gedrukt en waarop ten behoeve van plaatselijke Franstaligen op de achterkant het woord 'dix' stond.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter