DESERTEUR, LE

Aangemaakt op 10/12/2001
Laatste aanpassing op 28/11/2023

Artiest: Mouloudji
Auteur: Boris Vian/Harold Berg
Label: Philips
Jaar: 1954

Met het ensemble van Jimmy Walter, die laatste onder de schuilnaam Marcel Schu. Geschreven drie maanden voor de val van Dien Bien Phu door Boris Vian in briefvorm, hier nog gericht aan "Messieurs qu'on nomme grands".

Covers:

1955:

Boris Vian [auteur met arrangeur Alain Goraguer van latere Gainsbourg-faam; hier onomwonden gericht aan "Monsieur Le Président"]

1964:

Peter Blanker [in het NL; vertaling: Ernst van Altena]

1965:

Peter, Paul & Mary

1966:

Serge Reggiani

1966:

Richard Anthony

1966:

Sunlights

1980:

Joan Baez

Er bestaat een harde en een afgezwakte versie. De harde, waarin de gendarmes gewaarschuwd worden dat de protagonist gewapend is en niet zal aarzelen te schieten indien nodig, brak de carrière van Vian en Mouloudji (voorstellingen die verstoord werden door gekrenkte oud-strijders), maar maakte hen tegelijk legendarisch. Serge Gainsbourg maakte ongeveer hetzelfde mee met zijn Aux armes etc. Le Déserteur is een antimilitaristische open brief gericht aan de president van Frankrijk en dat raakte nogal wat zere tenen zo midden in de Indochina- en Algerije-crisis. De plaat was heel de Algerije-crisis lang verboden op de Franse nationale zenders, zelfs in de gekuiste versie (waarin de gendarmes te horen krijgen dat de deserteur niet gewapend is en dat ze hem dus mogen afknallen naar believen). Hoewel het een totaal ander lied betreft vertoont Mijnheer De President van Boudewijn de Groot toch ook duidelijke Vian-trekjes.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter