LIED DER MOORSOLDATEN

Aangemaakt op 21/05/2003
Laatste aanpassing op 16/02/2024

Artiest: Ernst Busch
Auteur: Johan Esser/Wolfgang Langhoff/Rudi Goguel
Label: Sov Song
Jaar: 1936

Auteurs waren zelf gevangenen in Börgermoor, een van de vijftien Elmsländerlager die werden in gebruik genomen kort na de brand in de Rijksdag in '33 om Duitse 'subversieve elementen' te interneren (zie voetnoot). Hans Eisler hoorde het lied in Londen in 1935 en bewerkte de muziek voor zanger Ernst Busch (opgenomen in Moskou). NL-vertaling: Henk Wielek ('35). Latere versies als Wir sind die Moorsoldaten. Verder is er een Franse bewerking als Le Chant des marais.

Covers:

1942:

Paul Robeson [als Peat Bog Soldiers]

1960:

Theodore Bikel [idem]

1961:

Pete Seeger [idem]

1962:

Ian Campbell

1966:

Chad Mitchell Trio

1970:

Dubliners

1972:

Mouloudji [als Le Chant des marais]

1974:

Jaap van de Merwe [als De Moorbrigade op eigen tekst]

1975:

Rum [als De Moorsoldaten]

1989:

Black Family

1990s:

Jan Van Calsteren [als De Veensoldaten, NL-vertaling: Nico Rost]

2017:

Toten Hosen

2017:

Lankum [als Peat Bog Soldiers]

Na dertien maanden te hebben vastgezeten in Börgermoor (bij Papenburg in Nedersaksen) en Lichtenburg, kwam Wolfgang Langhoff onverwacht vrij, week uit naar Zwitserland en schreef meteen zijn concentratiekampervaringen neer in zijn boek De Moorsoldaten, dat nog voor de oorlog verscheen en overal in Europa succes kende. Langhoff beschrijft daarin hoe de gevangenen van Börgermoor ooit een circusvorstelling hielden om de moraal erin te houden, waarna op het einde iedereen, SS-bewakers incluis, het Lied van de Veensoldaten (of Börgermoorlied) meezong. Twee dagen later werd het verboden om zijn al te hoopwekkende laatste refrein. Het lied was echter toen al het kamp uitgesmokkeld en kwam nog tijdig op het repertoire van de partizanen in de Spaanse Burgeroorlog. Melodie ook gebruikt voor het Lied Van De Vierde Wereld (Vlaams Vierde Wereld Syndicaat).

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter