MADEMOISELLE FROM ARMENTIÈRES

Aangemaakt op 20/01/2004
Laatste aanpassing op 02/03/2024

Artiest: Jack Charman
Auteur: Harry Carlton/Joe Turnbridge
Label: Guardsmen
Jaar: 1915

Britse Music Hall artiest. Heruit op cd Oh, It's A Lovely War Vol 1. De soms crue lyrics van dit soldatenlied werden gecensureerd door de Amerikaanse legerleiding. Volgens de legende weigerde die demoiselle een generaal te kussen. In 1926 werd hier een oorlogsfilm naar genoemd. Wat het marsritme betreft, licht gemodelleerd op dat van When Johnny Comes Marching Home. Het refrein lijkt dan weer sterk op dat van de oude Engelse folksong The Three Crows, waarvan Burl Ives in '41 een versie deed.

Covers:

1917:

Al Bernard [als What Has Become Of Hinky Dinky Parley Voo]

1924:

Bill Jones & Ernest Hare [als Hinky Dinky Parley Voo, later ook als antwoordsong What Has Become Of Hinky Dinky Parley Voo]

1924:

Bell Record Quartet [idem op Bell]

1924:

Two Gilberts [idem]

1925:

Kees Pruis [als Oosie-Doosie Ouwe Hoed]

1936:

Sweet Violet Boys [idem]

1950:

Line Renaud [geboren in 1928 in Pont-de-Nieppe, vlak bij Armentières (Nord-Pas de Calais) en tijdens de oorlog grootgebracht in het café van haar grootmoeder in Armentières, waar ze zong voor de soldaten kort na D-Day; Armentières was een van de eerste bevrijde Franse stadjes; dankbaar toeval om dit op het repertoire te nemen (bewerkt door Loulou Gasté)]

1951:

Jane Powell & Wendell Corey [in film Rich, Young And Pretty]

1959:

Mitch Miller

1974:

Vuile Mong en de Vieze Gasten [als Het Apekot, inkie pinkie parlez-vous-refrein inbegrepen]

1981:

Barron Knights

Hoe dan ook één Wereldoorlog ouder dan De Pré Historie doet vermoeden. Door haar afkomst (Nord-Pas de Calais) kreeg Line Renaud een opgemerkte bijrol in film Bienvenu Chez Les Ch'tis.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter