CHAN CHAN

Aangemaakt op 11/05/2001
Laatste aanpassing op 22/04/2010

Artiest: Cuarteto Patria
Auteur: Francisco Repilado
Label: Corazon/Munich
Jaar: 1987

Op hun cd Chan Chan Y Ando Con Compay Segundo. Zang en tres-gitaar: Eliades Ochoa; Versie waar de Buena Vista's niets hoefden aan toe te voegen, zeker Ry Cooder niet. Eliades is geboren in Mayari, één van de oost Cubaanse dorpjes die vernoemd worden in het liedje.

Covers:

1989:

Compay Segundo [auteur; ware naam: Francisco Repilado. Hield zijn bijnaam (Kameraad N°2) over aan zijn begeleidingsrol binnen het Duo Los Compadres, Duo De Vrienden (Compay = Cubaanse slang voor Vriend]

1996:

Armando Garzon

1997:

Buena Vista Social Club [met Ry Cooder en met de inmiddels 90-jarige auteur; zang: Eliades Ochoa, de man die in eerste instantie als reddende engel optrad (zie noot)]

1999:

Orishas [als 537 C.U.B.A.]

1999:

Charlie Musselwhite [met het Cuarteto Patria]

1999:

Ojos Café

2000:

Macaco

2001:

Fredy Omar

2006:

Gipsy Kings

Waarom de groep van Ochoa en niet auteur Compay Segundo dit als eersten opnamen: Compay was ook toen al in de 80 en compleet afgeschreven, ook al bleef hij zelf nog nieuwe liedjes schrijven. Die moesten dan wel door anderen worden opgenomen want zelf had hij toen geen contacten meer met de studios. Dankzij Ochoa en zijn kwartet kon Compay ten minste nog auteursrechten opstrijken. Dat liep nogal op na het plaatselijk succes van dit lied in de Cubaanse Oriente-provincie. Het stikt immers van de Oost-Cubaanse plaatsnamen in de tekst: Alto Cedro, Marcané, Cueto, Mayari. De opsomming alleen is al poezie. Zie ook: Orgullecida en Veinte Anos.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter