TOM HARK

Aangemaakt op 26/11/2007
Laatste aanpassing op 06/05/2024

Artiest: Elias & His Zigzag Jive Flutes
Auteur: Elias Lerole
Label: Columbia
Jaar: 1956

Werd in '58 n°2 UK als thema van The Killing Stones, een BBC-tv-serie over illegale diamantsmokkel in Zuid-Afrika. Alias van de Zuid-Afrikaanse Townshipgroep Black Mambazo van de gebroeders Elias en Aaron Jack Lerole, pennywhistler uit Alexandra (Soweto), die achteraf omwille van zijn geforceerde zang als Big Voice Jack bekend zou raken. Leidde de Kwela School of Music in Diepkloof. Kwela staat voor fluitje, zowat het enige muziekinstrument dat voor zwarten getolereerd was. Dat konden ze niet als wapen gebruiken. Jack verloor zijn diepe stem door verkeerd gebruik, sterker nog: kreeg hierdoor keelkanker waaraan hij begin 2003 overleed. Fluiten kon hij tot op het einde en als de besten. Toen de gebroeders dit opnamen ontvingen ze elk 6 Guineas (£ 6,60). Jack liet de royalty's aan Elias omdat die altijd zonder geld zat en de volgende keer verkocht Elias zijn rechten voor 20 Rand. Dat was lang voor Bert Kaempferts multimillionseller en zelfs voor zijn eigen n°2 UK in '58. Het copyright staat op naam van EMI-producer Rupert Bopape, ook al omdat zwarten onder het apartheidsregime doodeenvoudig geen recht hadden op royalty's (zie ook: Mbube). De titel was eigenlijk Tomahawk maar werd verhaspeld door de drukker. Jack en Elias Lerole traden samen op als Black Mambazo (pre-Ladysmith Black Mambazo). Aangezien mambazo bijl betekent in de Zulu-taal, heb je daar de link met Tomahawk (Tom Hark).

Covers:

1958:

Chas McDevitt Skiffle Group

1958:

Ted Heath

1963:

Bert Kaempfert [gelijkenis met A Swingin' Safari; in '76 nam hij het op als Tom Hark]

1964:

Millie Small

1967:

Whistling Jack Smith

1967:

Georgie Fame

1969:

Dynamites [reggae versie als John Public; productie: Clancy Eccles]

1976:

Bert Kaempfert [op lp Safari Swing Again]

1980:

Piranhas [top 10 UK met nieuwe woorden]

1997:

Mango Groove

2004:

Ronnie Ronalde & The Beatbox Saboteurs

Lijkt afgekeken van de middelste acht maten van Komponeng van de Manhattan Brothers ('54). Op de plaat klinkt in het begin: "Here come the kwela-kwela vans" (Daar komt de politie) en dat gaf zijn naam aan een hele nieuwe muziek en dansstroming in Zuid-Afrika waar ook Pata Pata onder ressorteert. Zie ook: New Year Rock.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter