MIJNHEER DINGES (WEET NIET WAT SWING IS)

Aangemaakt op 10/09/2001
Laatste aanpassing op 09/03/2024

Artiest: Johnny & Jones
Auteur: Joop de Leur/Max Kannewasser/Nol van Weezel
Label: Decca
Jaar: 1938

Alias van Kannewasser en Van Weezel. Opgenomen met De Ramblers. Al hun werk, inclusief nooit uitgebracht materiaal, is heruitgebracht. Bedoelden ze met Mijnheer Dinges misschien Adolf Hitler met zijn aversie voor al wat zwart is?

Covers:

1964:

Strangers [als De Vier Sukkels]

2000:

Jenny Arean

2001:

Marcel Boone & Arnold Bezuyen [in opera Johnny & Jones]

2009:

Manke Nelis

Opera is gebaseerd op het leven van het duo, dat elkaar leerde kennen op het werk bij De Bijenkorf in Amsterdam. Geïnspireerd door het Amerikaanse zwarte duo Slim & Slam zongen en scatten zij als eersten in Europa swingmuziek en werden daarmee razend populair. De twee joodse jongens werden in 1943 opgepakt en gedeporteerd naar kamp Westerbork, waar zij iedereen bleven vermaken met hun blijmoedige muziek (o.a. Westerbork Serenade). Zij werden daar tewerkgesteld als vliegtuigdemonteurs. Tijdens een kort werkverlof namen zij in Amsterdam nog enige nummers op, waarvan de glasplaten bewaard zijn gebleven. Eén dag na Anne Frank en haar familie werden zij op transport naar Duitsland gesteld, waar zij in diverse concentratiekampen verbleven. Vlak voor de bevrijding zijn zij in het kamp Bergen-Belsen, 26 en 28 jaar oud, omgekomen. Dit dramatische gegeven inspireerde componist Theo Loevendie en librettist Carel Alphenaar tot het schrijven van een ontroerende opera, waarvan de première plaatsvond op het Holland Festival in Amsterdam.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter