BUDDY BOLDEN'S BLUES

Aangemaakt op 29/06/2005
Laatste aanpassing op 17/07/2023

Artiest: Jelly Roll Morton
Auteur: Willie Cornish
Label: Library Of Congress
Jaar: 1938

Bij Alan Lomax op de praatstoel, met uitleg over de echte Buddy Bolden vooraf en tussendoor. (zie voetnoot) Nam het ook op voor Commodore.

Covers:

1939:

Jelly Roll Morton's New Orleans Jazzmen [met o.a. Sidney Bechet en Zutty Singleton als I Thought I Heard Buddy Bolden Say]

1943:

Louis Armstrong [idem]

1943:

Billie Holiday [in film New Orleans]

1946:

Baby Dodds Trio [op lp Jazz à la Creole]

1956:

Sidney Bechet

1968:

Jim Kweskin

1978:

Kid Thomas [in film Pretty Baby]

1992:

Dr. John [als I Thought I Heard Buddy Bolden Say, met Danny Barker, die nog met Buddy beweert gespeeld te hebben en die hem alleszins bleef opzoeken nadat hij uit de muziek was gestapt; op zijn lp Tango Palace deed Dr. John al een I Thought I Heard New Orleans Say, maar dat was eerder afgeleid van zijn Brougham Dreaming dat hij samen met Alvin "Shine" Robinson schreef]

1995:

Kip Hanrahan [met Jack Bruce, Allen Toussaint en Don Pullen]

2008:

Kacey Anderson

2011:

Hugh Laurie

2019:

Wynton Marsalis [als Funky Butt in film Bolden]

Buddy Bolden was de legendarische New Orleans-muzikant die als geen ander bij de wieg van de jazz moet gestaan hebben, maar die zelf geen opnamen naliet. Hij was een ongenaakbaar kornetspeler (zijn uithalen waren tot vier blokken verder hoorbaar) en bandleider, geboren in 1868, 7 jaar ouder dan W.C. Handy, 22 jaar ouder dan Mr. Jelly Roll. Leidde zijn eerste band omstreeks 1895 met al gauw een vaste stek in de Odd Fellows Hall midden in Back o' Town, de zwarte hoerenbuurt links van Storyville. Orkestreerde als eerste de dancebeats van Congo Square maar de enige keer dat hij het nieuws haalde was toen hij zijn moeder een waterkruik naar het hoofd slingerde, waarna zijn familie hem uit voorzorg liet interneren. Het is altijd hetzelfde liedje: niemand is sant in eigen land, nog minder binnen zijn eigen familie, zeker niet als die aan de kost komt in een hoerenbuurt. Buddy Bolden stierf in 1931 in een gesticht. Een van de composities die aan hem worden toegeschreven is Make Me A Pallet On The Floor, dat later werd opgenomen door diezelfde Jelly Roll Morton, door Bunk Johnson, Mississippi John Hurt en door Sidney Bechet. Deze laatste nam ook een Buddy Bolden Stomp op. My Bucket's Got A Hole In It is misschien ook van hem terwijl hij natuurlijk ook aan de basis lag van I Thought I Heard Buddy Bolden Shout. Wat riep hij dan wel? Volgens zijn voormalige trombonist Willie Cornish moet het gebeurd zijn in een veel te kleine, slecht verluchte ruimte, op een moment dat Buddy's band het kookpunt bereikte en een laatste duidelijke scheet uit het publiek er voor hem te veel aan was. "Open up a window and take that funky butt out", riep hij toen, een uitdrukking die sindsdien in New Orleans een eigen leven is gaan leiden, niet alleen met deze song trouwens. Zo was er ook een bekende Funky Butt jazzclub recht tegenover Congo Square op Rampart Street, maar toen kwam Katrina.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter