WISHED I WAS IN HEAVEN SITTING DOWN

Aangemaakt op 21/12/2000
Laatste aanpassing op 21/12/2000

Artiest: Denise Gardner-Mattie Gardner & Fred McDowell
Auteur: traditional
Label: Rounder
Jaar: 1959

Opname niet eens bestemd om bewaard te blijven. Bleef onuitgegeven tot de Lomax-reïssues. Opgenomen in de buurt van Como, MS, thuisbasis van Fred McDowell.

Covers:

1959:

Fred McDowell [mee van de beste Lomax opnamen ooit]

1964:

Rev. Robert Wilkins

1992:

John Mooney

2000:

R.L. Burnside [die ook op een gospel-background kan terugvallen]

De hemel is niet zozeer die plaats waar rijstpap met gouden lepeltjes gegeten wordt, gewoon de plek waar ge eens kunt zitten, zucht de sjouwer die zijn levenlang gelabeurd heeft. Je hebt zo nog van die jammerklachten in songs : That Lucky Old Sun b.v. : Wat Een Gelukszak Die Zon, Om Zomaar De Hele Dag Door De Lucht Te Mogen Zweven Terwijl Wij Hier Moeten Afzien Op Het Veld. Wished I Was In Heaven Sitting Down. En óf ze daarvan de draagkracht doorhadden in the South, al zolang er sharecroppers zijn, uitbuiters en lijfeigenen. De hele jongste cd van R.L. Burnside heet zo maar u dacht toch niet dat hij die titel verzon. Wished I Was In Heaven Sitting Down is een spiritual, uiteraard een spiritual, die hij als jongen nog in de kerk heeft gezongen, samen met zijn zuster, jaren vóór hij aan de blues werd overgeleverd. Burnside is van Noord Mississippi, streek van Senatobia, niet ver van Como, waar zijn grote voorbeeld Fred McDowell woonde en ook dié was vertrouwd met Wished I Was In Heaven. Dat moet blijken uit de onvolprezen songschat van fieldrecorder Alan Lomax, steeds weer hij, die Fred McDowell aanzag als één van zijn top-ontdekkingen en daarom telkens zijn stereomicrofoons openzette bij alles wat Fred McDowell zong. Bluesopnamen in de eerste plaats, maar ook churchmusic, waarònder zelfs twee Wished I Was In Heaven’s : één samen met twee tante nonnetjes, de gezusters Denise & Mattie Gardner, en één solo. Vooral die solo-opname maakt indruk. Het is een buitenopname, met enkel de grond, de bomen en de lucht als natuurlijke resoneerruimte, op een avond dat zelfs de krekels zwegen. Dat zelfs zoiets previous unreleased bleef tot Rounder’s Lomax Collection.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter