GILGARRAH MOUNTAIN

Aangemaakt op 25/09/2001
Laatste aanpassing op 24/09/2022

Artiest: Lena Bourne Fish
Auteur: traditional
Label: Appleseed
Jaar: 1941

Frank Warner opname, dezelfde folklorist die Tom Dooley opdook en die ook een hand had in de oudste House Of The Rising Sun-opname (zie daar). Heruit op de Warner collectie Her Bright Smile Haunts Me Still. Mevrouw Bourne Fish uit Bourne, Massachusetts groeide op in een geslacht dat toen al twee eeuwen lang songs verzamelde. Jaren ging ze ervan uit dat die allemaal met haar mee het graf zouden ingaan, tot ze op haar 67ste die songcatcher met opnameapparatuur aan de deur kreeg en - begrijpelijk - helemaal heropleefde. Haar Gilgarrah Mountain is eerder een verbastering dan een bestaande berg. In de diverse Ierse versies gaat het eerder over the Wicklow Mountains, Kilmagenny Mountain, Cork & Kerry Mountains of Kilgarry Mountains.

Covers:

1951:

Seamus Ennis [Alan Lomax-opname als Whiskey In The Jar, uitgebracht op 12" lp-formaat in '55 (Columbia); dat moet zowat de eerste lp geweest zijn met oorspronkelijke traditionele Ierse muziek, gemaakt dus door een Amerikaan; ook in Engeland, Schotland, Frankrijk, Italië, Spanje, Rusland, Afrika, India was hij plaatselijke klankentappers voor; telkens knapte hij het vuile werk op waar locale folkloristen toen nog hun academische neus voor ophaalden]

1952:

Frank Warner [als Gilgarry Mountain]

1957:

Ewan MacColl [als Whiskey In The Jar]

1958:

Burl Ives [als Kilgary Mountain]

1961:

Chad Mitchell Trio [met Roger McGuinn]

1961:

Bob Gibson [als Gilgarry Mountain (Darlin' Sportin' Jenny)]

1962:

Highwaymen [idem]

1962:

Two Tones [zijn Tommy Whelan en Gordon Lightfoot op live abum (Chateau)]

1964:

Seekers

1965:

Peter, Paul & Mary [idem]

1965:

Joe Dassin [als Mache ta chique]

1967:

Dubliners [als Whiskey In The Jar]

1973:

Thin Lizzy [ook Ieren; oorspronkelijk als joke bedoeld; wilden de draak steken met Clancy Brothers achtige versies (een beetje zoals Elvis met Blue Moon Of Kentucky - zie daar)]

1977:

Willem Duyn [als Dag Dikke Olifant]

1984:

Spinners [niet de soulgroep (US) maar de folkgroep (UK) met die naam]

1990:

Pogues [en Dubliners]

1996:

Jerry Garcia & David Grisman [idem]

1998:

Metallica [Thin Lizzy fans]

1998:

The King [genuine Elvis impersonator]

2001:

Roger McGuinn [met Tommy Makem van Clancy Brothers faam]

2010:

Irish Tenors [alle als Whiskey In The Jar]

Folk van het zuiverste vuurwater; zolang de bodem van de beker niet te zien is bestaat er geen reden om ermee op te houden, ongeacht waar men plezierig mee bezig is. Verhaalt over een struikrover die steelt om te zuipen en te vrijen, af en toe wel eens tegen de lamp loopt maar dan toch altijd weer uit de gevangenis weet te ontsnappen en van voor af aan opnieuw begint. Volgens Alan Lomax was deze levendige outlaw ballad misschien wel inspiratie voor John Gay's The Beggar's Opera, ook met Robin Hood-achtige struikrovers in de hoofdrol. Diverse versies van Ierland tot Nova Scotia en West Virginia. Opgepikt door die uitgeweken Ieren in Amerika The Clancy Brothers, daarna op de rug van de folk-boom doorgegeven aan The Highwaymen en dan zo terug naar Ierland en The Dubliners. Dat er - op de Lomax-opname na - geen oudere Ierse versies bestaan dan de sixties! Men gaat er al te gemakkelijk van uit dat die hele traditionele Ierse pubcultuur van alle tijden is, maar vóór de fifties was het lang nog niet de gewoonte om te zingen in pubs. Dat kwam pas op nadat daar ook vrouwen werden toegelaten.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter