BOMBAY CALLING

Aangemaakt op 12/03/2002
Laatste aanpassing op 04/07/2023

Artiest: It's A Beautiful Day
Auteur: Vince Wallace/David Laflamme
Label: CBS
Jaar: 1969

Auteur Vince Wallace was een jazzsaxofonist uit Oakland, CA die beweerde dit stuk alleen geschreven te hebben in 1962, geregistreerd in '66. Dit oriëntaals klinkend stuk paste geheel in de ontluikende hippiescene van Haight-Ashbury, waar It's A Beautiful Day-violist David Laflamme het persoonlijk van hem leerde. Er staat een soepjurk-versie opgenomen in 1967 door The Orkustra, met o.a. Bobby Beausoleil (achteraf lid van de beruchte Manson Family en nog steeds achter de tralies voor zijn aandeel in de Sharon Tate-case) en David Laflamme op een Zwitserse vinyl-lp uitgebracht in 2006: Light Shows For The Blind (RD Records). Dat er ook van Vince Wallace een eerdere versie zou bestaan zou mooi zijn, zeker voor hem, maar de enige versie die tot nu toe kwam bovendrijven is er een uit 1974 van zijn AMP-lp Vince Wallace Plays Vince Wallace. Met natuurlijk ook daar de link met Child In Time prominent aanwezig, hoewel ook weer niet slaafs, waardoor het zelfs lijkt alsof jazzman Vince toen niet eens wist wie Deep Purple was, laat staan dat ze met een van zijn riffs aan de haal waren en hoe! Hoe dan ook, dit is natuurlijk mee de reden waarom Laflamme nooit Deep Purple heeft durven sueën, terwijl onze brave jazzman uit de Bay Area nooit genoeg nickels & dimes bijeen wist te busken voor een fatsoenlijk advocatenvoorschot. Volgens Marra Wallace, dochter van, was Bombay Calling 100% van haar vader. Die It's A Beautiful Day-lp brak zijn hart.

Covers:

1970:

Deep Purple [melodie gedeeltelijk maar duidelijk gebruikt voor hun Tijdloze 100 habitué Child In Time]

1970:

Little John [met Vince Wallace op sax]

1974:

Vince Wallace [auteur, ook als Bombay Calling, wat trouwens altijd al de titel was]

De eerste keer dat It's A Beautiful Day headliner was in de Fillmore West (1968) was met Deep Purple in het voorprogramma. Beide groepen leerden blijkbaar van elkaar toen, want de riff van Wring That Neck, nummer dat terecht zou komen op Deep Purples Book Of Taliesyn-lp (1969), werd op de It's A Beautiful Day-lp Marrying Maiden (1970) gebruikt in Don & Dewey. Deze kruisbestuiving is mogelijk een extra reden waarom It's A Beautiful Day nooit een fatsoenlijk plagiaatproces heeft ingeleid. Deep Purple strooide nog wat zout in de wonde door een dvd met hun Indiase concert in '95 uit te brengen onder de titel Bombay Calling, in '22 aangevuld met datzelfde optreden op 2CD/3LP.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter