TO THE LITTLE RADIO

Aangemaakt op 23/10/2008
Laatste aanpassing op 07/12/2021

Artiest: Eric Bentley
Auteur: Berthold Brecht/Hanns Eisler
Label: Folkways
Jaar: 1964

Op lp Songs Of Hanns Eisler. Oorspronkelijke Duitse titel: An den kleinen Radioapparat maar als zodanig blijkbaar nooit opgenomen, althans niet tijdens Eislers leven (1898-1962). Dit was eerst een gedicht van Brecht, deel van zijn Finnische Epigramme (1940). Na zijn ontmoeting met Eisler in de VS zet deze laatste een aantal van die gedichten op muziek, bijeengebracht in zijn Hollywood Liederbuch (1943).

Covers:

1987:

Sting [als The Secret Marriage; live ook als To The Little Radio]

1988:

Dagmar Krause [als An den kleinen Radioapparat]

1998:

Matthias Goerne [idem]

2001:

Esmé Bos [in Duveltjeskermis programma]

2008:

Chumbawamba [in het Duits]

2020:

Jan Rot [als Happy Appjes-apparaat]

Hanns Eisler, geboren in Leipzig in 1898, was een leerling van Arnold Schönberg maar keerde diens elitaire muzikale standpunten halfweg de '20s de rug toe. In Berlijn stelde hij zijn piano in dienst van de werkende bevolking en aan hen die de olievlek van het nazisme probeerden in te dammen. Begon politieke songs te schrijven op basis van bevattelijke melodieën, waarbij de tekst vaak geleverd werd door Bert Brecht. In ballingschap na de machtsovername van Adolf Hitler vertoefde Eisler vanaf '38 in Amerika, in Hollywood zelfs, waar hij in '42 een Oscar won voor de muziek bij de Fritz Lang-film Hangmen Also Die. Zijn stijlmelange werd zijn handelsmerk: een song als An den kleinen Radioapparat bevat elementen van jazz, Weens klassicisme, agit-propaganda en Duitse Lieder. Na de oorlog viel ook hij ten prooi aan de virulente communistenjacht in de VS en werd hij - net als Brecht - uitgewezen. Beiden vonden elkaar terug in Oost-Berlijn waar hij zich probleemloos voor schaamteloos propagandistische DDR-karren liet spannen, zelfs toen de muur er al stond en waar hij dan ook in 1962 met staatseer werd begraven.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter