SODADE

Aangemaakt op 28/11/2001
Laatste aanpassing op 12/12/2012

Artiest: Amandio Cabral
Auteur: Armando Soares
Label: Casa Do Léão
Jaar: 1958

Onofficiële volkslied van Cabo Verde. Nummer over min of meer gedwongen emigratie naar de voormalige Portugese kolonie van São Tomé e Principe in de vroege fifties, waar goedkope werkkrachten nodig waren op de koffieplantages. Lied is in Lusophonische landen ook bekend als Camin Longe. Cabral, °1935 op São Nicolau, een van de Kaapverdische eilanden, nam dit nummer meer dan eens op. Hij kreeg als bijnaam de Irving Berlin van Cabo Verde en woont al 30 jaar in San Francisco. Lied volgens hem ontstaan tijdens een jamsessie aan boord van een boot op weg naar São Vicente. Cabral en klarinettist Luis Morais improviseerden toen net zo lang op het thema Saudade tot dit nummer ontstond. Waarom het dan niet op hun naam geregistreerd staat? In december 2006 kreeg Armando Zeferino Soares, koopman uit Praia Branca, São Nicolau (1920-2007) het na een uitputtend legaal dispuut eindelijk voor mekaar om als enige echte auteur van Sodade aangewezen te worden, alle objectieven van Cabral & Morais ten spijt. Die erkenning was voor Soares blijkbaar voldoende om kort nadien in vrede heen te gaan.

Covers:

1974:

Bonga [waar Cesaria dit van heeft]

1980:

Reis [als Sodade de Sãniclau; klinkt authentiek]

1992:

Cesaria Evora

1998:

Paulino Vieira [als Sodade De Nha Terra São Nicolau]

2005:

Sandra Mirabal [als Soldaat]

Lied van de bannelingen, politieke vluchtelingen, asielzoekers en de achtergeblevenen. Zullen we dus nog wel vaker versies van te horen krijgen.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter