Artiest: Dominoes
Auteur: Rose Marks/Billy Ward
Label: Federal
Jaar: 1951
Toen nog zonder voorvoegsel Billy Ward &. Zang: niet Clyde McPhatter maar hun bassist Bill Brown. Wat is een sixty minute man? Volgens The Dominoes is er dat een die het doet met een zandloper: eerst 15 minutes of kissin', dan 15 minutes of teasin', 15 minutes of squeezin' en ten slotte 15 minutes of blowin' his top. Riskyblues, een n°1 R&B en ondanks een algemene radio-ban toch ook - of juist daarom - een hit op de popcharts! Riskyblues doet het per definitie goed in babyboomtijden. Sprak niet alleen tot de verbeelding, het ding kreeg ook navolging: in de vorm van antwoordsongs als Can't Do Sixty No More en Don't Stop Dan, dat is de naam van het hoofdpersonage in Sixty Minute Man (zie voetnoot).
Covers:
Du-Droppers [antwoordsong Can't Do Sixty No More]
Jerry Lee Lewis [Sun-versie die door Sam Phillips niet goed genoeg werd bevonden voor single release; had Sam misschien een hekel aan die song die in '52 als best verkochte R&B-plaat 'zijn' Rocket 88 de pas afsneed?]
Big Daddy [in When I'm Sixty Four]
Lovin' Dan, hoofdpersonage in Sixty Minute Man, draait al mee sedert 19de-eeuwse minstrelshows, waar hij als Dan Tucker of Jim Dandy door het leven ging. Er bestaat ook bladmuziek bij een song uit 1921: The Lady's Man, Dapper Dan From Dixieland en in 1923 namen The Black Dominoes een Dancin' Dan Foxtrot op. Ook bij Bessie Smith duikt hij op (Hustin' Dan) en bij Georgia White (Dan The Backdoor Man). Om nog te zwijgen over het Dapper Dan brylcreammerk in O Brother, Where Art Thou.
Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:
Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)