ROMANCE

Aangemaakt op 12/01/2009
Laatste aanpassing op 23/03/2019

Artiest: Nina Shaternikova
Auteur: Sergei Prokofiev
Label: Belgoskino
Jaar: 1934

In de rol van Princes Gagarina terwijl ze harp speelt aan het hof van Tsar Paul I in Russische film Poruchik Kizhe, een grappige parodie op het despotisme van inderdaad de Romanov dynastie maar tussen de regels ook van Stalin. Alexander Feinzimmer was de regisseur en Prokofiev was aangezocht voor de muziek. Na het succes van de film vlocht deze de diverse muzikale themas samen tot een volwaardige symfonische suite, net als de film genaamd Luitenant Kijé Suite.

Covers:

1934:

Orchestra of the Leningrad State Academic Opera and Ballet Theatre [instrumentale herhaling tijdens de begrafenis van de inmiddels tot Generaal Majoor gepromoveerde maar nog steeds onbestaande Kijé naar het einde toe van dezelfde film]

1934:

Moscow Radio Orchestra [met Prokofiev als dirigent tijdens de première van de Luitenant Kije Suite]

1969:

Wannes Van de Velde [muzikale inkleding Pieter Breughel In Brussel]

1985:

Sting [in Russians]

1999:

Khadja Nin [idem]

I Believe In Father Christmas van Greg Lake [n°2 UK in '75] gaat dan weer terug op de Troïka uit diezelfde Suite (zie daar) en Electric Light Orchestra nam in '72 het gedeelte Nellie Takes Her Bow over.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter