TABLEAU DE PARIS A CINQ HEURES DU MATIN

Aangemaakt op 22/12/2004
Laatste aanpassing op 22/05/2014

Artiest: Renée Jean
Auteur: Marc-Antoine Desaugiers
Jaar: 1930s

Live au Lapin Agile, het oudste café cabaret van Montmartre. Desaugiers schreef dit in 1802 op de wijs van de 18de eeuwse contradans La Rosière. Het portret belicht de kleine ambachten in en om de hallen in de vroege ochtend. Desaugiers schreef daarnaast ook avondlijke tegenhanger Tableau de Paris à cinq heures du soir. Geheel ander nummer dan de cover van Dutronc, op het thema en de laatste woorden na: "Tout Paris s'éveille, allons nous coucher".

Covers:

1960:

Marc Et André [op Pacific; waren gespecialiseerd in traditioneel Frans repertoire genre Frère Jacques, J'ai du bon tabac, Dans les prisons de Nantes, Ah! Vous dirai-je Maman en dergelijke]

1968:

Jacques Dutronc [meer dan zomaar wat tekstelementen in Il est cinq heures, Paris s'éveille; tekstschrijvers Jacques Lanzmann en Anne Segalen lieten zich weldegelijk door Desangiers inspireren, met name door een paar van zijn plaatsnamen, alleen moesten "épiciers, fruitières,écaillières en ramoneurs" plaats ruimen voor nieuwsoortiger nachtwerkers als "travestis, stripteaseuses, ouvriers déprimés en banlieusards"; fluitspel: Roger Bourdin; succes ook verzekerd door de omstandigheden: release viel zowat samen met de mei-opstand]

2004:

An Pierlé [idem]

2008:

Rob De Nijs [als Parijs Ontwaakt]

Marc-Antoine Desaugiers was een royalist die tijdens de Franse Revolutie naar Amerika was gevlucht, maar eenmaal terug in Parijs een van de eerste vedetten werd van de vaudeville. Geen van zijn liedjes overleefden hem, enkel deze halve titel.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter