OPEN THE DOOR, RICHARD!

Aangemaakt op 07/03/2006
Laatste aanpassing op 06/03/2020

Artiest: Jack McVea & His All Stars
Auteur: Jack McVea/Dusty Fletcher
Label: Black & White
Jaar: 1946

Westcoast tenorsaxofonist die met zijn trio nog in Disneyland eindigde. Datzelfde zinnetje, gebaseerd op een dronken nachtelijke thuiskomst, was een jaar eerder ook al te horen op een Slim Gaillard-sessie: Slim's Jam, ook met Jack McVea. De Jack McVea-versie was ook de eerste populaire plaat die een reeks al even succesvolle covers en antwoordsongs inspireerde.

Covers:

1947:

Dusty Fletcher [coauteur - zie noot]

1947:

Count Basie [n°2 R&B; n°1 US]

1947:

Louis Jordan [die het al in '44 in How High Am I over die Richard had en over die gesloten deur; n°2 R&B]

1947:

Oran 'Hot Lips' Page

1947:

Charioteers

1947:

Three Flames [n°3 R&B; n°1 US]

1947:

Pied Pipers

1947:

Hank Penny

1947:

Ramblers

1958:

Billy Lee Riley

1964:

Pigmeat Markham

1965:

Bill Doggett

1972:

Grand Jojo/Lange Jojo [als Ouvre la parte, Charlotte]

2008:

Osaka Monaurail

Het begon allemaal met een burleske sketch van de wat morsige zwarte comedy-act Dusty Fletcher, een entre-acte om het publiek geboeid te houden terwijl het podium diende omgebouwd. Dusty heeft die routine jaren aan een stuk voor peanuts gespeeld, tot McVea daar in '46 muziek onder schoof. Open The Door, Richard werd een van de meest gebruikte novelty-uitdrukkingen en meest gedraaide novelty-nummers. Pas achteraf heeft Dusty Fletcher ook een eigen versie op plaat gezet. Toen hij zijn aandeel in de opbrengst wou opeisen, kwam er nog een derde kaper op de kust: John 'Spider Bruce' Mason, een komiek uit de twenties die zelf beweerde die hele Open The Door-rage op gang te hebben gebracht. Follow up versies: Jack McVea & His Door Openers [als The Key's In The Mailbox en als Richard Got Hitched], The Four Aces als Richard Ain't Gonna Open The Door, Dusty Fletcher [als I'm Going Back In There], Cedric Wallace Trio [als I Ain't Gonna Open That Door], Reedum & Weep [als My Name Ain't Richard] en in feite ook Cheech & Chong met hun Dave's Not Here ('71), die op zijn beurt dan weer een running joke werd. Er bestaan verder ook Zweedse, Franse, Spaanse en Yiddische versies van Open The Door, Richard en zelfs een opera-versie (door Risé Stevens en Lauritz Nelchoire). Luister ook eens naar Benny's Coming Home On Saturday (Fisher/Roberts) van Ella Fitzgerald (al in '45). Bob Dylan zingt in zijn Basement Tape-nummer Open The Door, Homer ook Open The Door, Richard. Manuel? Danko?

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter