MARIA CRISTINA

Aangemaakt op 21/02/2006
Laatste aanpassing op 09/03/2024

Artiest: Nico Saquito y su Conjunto de Oriente
Auteur: Antonio Fernandez
Label: Egrem
Jaar: 1951

Eind jaren dertig de spil van Los Guaracheros de Oriente, de voortzetting van het Trio Matamoros, hét ijkpunt van de son op Cuba. Antonio Fernandez was zijn ware naam.

Covers:

1951:

Franco e I 'G5' [Colombiaanse porro op Columbia]

1952:

Dario Moreno

1952:

Luis Mariano

1957:

Caterina Valente [als Maria Christina]

1964:

Bud & Travis

1998:

Vieja Trova Santiaguera

2002:

Los Lobos

Vieja Trova Santiaguera, letterlijk: een oude bende troubadours uit Santiago die zich nog aan wereldtournees waagden op een leeftijd dat anderen zich alleen nog in het parkje rond het bejaardentehuis begeven (en dan nog niet eens uit zichzelf). Gelijk komt een stuk exotische muziekgeschiedenis naar boven, want een halve eeuw geleden speelden die stuk voor stuk in bigbands waar je nog nooit hebt van gehoord en die je toch zo omver blazen. Eén zo’n tribute aan zo’n legendarische orkestleider en stadsgenoot is Maria Cristina, openingsfragment en meest gedraaide nummer van hun cd La Manigua. Geschreven en oorspronkelijk gebracht door Nico Saquito die door heel Latijns Amerika kon toeren omdat hij aan die Maria Cristina zo’n beetje een herkenningswijs overhield. In die mate een herkenningswijs dat ze zelfs weerhouden werd voor de zogenaamde sigarenkist, een Cubaanse cd-box vol tijdloze opnamen onder de titel I Am Time. Ook op hun volgende cd Domino volharden Vieja Trova in Nico Saquito-repertoire met de single Pregon De Los Chicharrones.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter