SIDI MANSOUR

Aangemaakt op 14/02/2008
Laatste aanpassing op 16/04/2024

Artiest: Mohammed Hanesh
Auteur: Mohamed Sousse/Mohamed Hammanet
Label: Omega Internationaal
Jaar: 1970

Oorspronkelijk een Tunesisch volkslied. N°1 daar in een discoversie in '75 (Ariola). De Sidi Mansour van Cheikha Rimitti is een andere.

Covers:

1977:

Boney M [onderbouw Ma Baker, n°2 UK, n°1 NL & B]

1983:

Liliane Riboni

1988:

Milli Vanilli [als Ma Baker]

2000:

Saber Al-Rebai

2001:

Avalanches [samplen Boney M in Live At Dominoes]

2001:

Hakim

2002:

Bled Runner [beatbox-versie]

2004:

Sarbel [als Se Pira Savora]

2008:

Lady Gaga [de "ma-ma-ma-ma" uit Boney M's Ma Baker werd efficiënt gerecycleerd in Poker Face]

Niet alleen met zijn Milli Vanilli liep producer Frank Farian tegen de Originals-lamp (zie: Girl You Know It's True), ook met zijn vorige melkkoe Boney M streek hij regelmatig royalties op voor dingen die hij helemaal niet zelf geschreven had. Niet zómaar wat royalties, telkens ging het om veelvoudige millionsellers. Ma Baker was in '77 n°1 in België en Nederland, maar had zijn melodie van een traditioneel Bedoeïenenlied uit Tunesië en dat stond vast niet als zodanig geregistreerd bij respectievelijk SABAM en BUMA/STEMRA. (zie ook: Rivers Of Babylon en Malaika). De echte Kate 'Ma' Barker was bovendien een beruchte gangstermadam (1877-1935) die samen met haar zonen Herman, Lloyd, Arthur en Fred eerst Oklahoma, Missouri en Minnesota, later ook Californië, Ohio, Florida, Texas en zelfs Havana op Cuba onveilig maakte. Zij was het brein achter een reeks gewapende bankovervallen, kidnappingen en diefstallen, haar jongens de uitvoerders. Herman werd op heterdaad betrapt en neergeschoten in Kansas in 1927, Lloyd kreeg 25 jaar en Arthur werd aangehouden in Chicago met bewijzen op zak van waar zijn moeder toen uithing. De schuilplaats van Ma Barker en haar jongste zoon Fred werd omsingeld in januari 1935 maar in plaats van zich over te geven verdedigden ze zich tot de dood, Tommy gun in de hand. Tot oktober dat jaar werd er naar hun lichamen niet omgekeken. Toen werden ze naast het graf van Herman begraven in Welch, Oklahoma. Lucky Luke-tekenaar Morris modelleerde de neven Dalton op de zonen Barker en in 1971 verscheen zelfs een Lucky Luke-album Ma Dalton, duidelijk gemodelleerd op ons voorbeeld. In 1970 regisseerde Roger Corman de film Bloody Mama met Shelley Winters in de rol van Ma Barker en met Robert DeNiro als een van haar zonen.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter