LOVE SENSATION

Aangemaakt op 11/11/2006
Laatste aanpassing op 02/03/2024

Artiest: Loleatta Holloway
Auteur: Dan Hartman
Label: Goldmind
Jaar: 1980

Ex-Salsoul Orchestra; geniet de twijfelachtige eer een van de meest gesamplede zangeressen in showbusiness te zijn. Productie: auteur Dan Hartman. Zie ook: Living In America.

Covers:

1989:

Black Box [Italiaanse house; stem gesampled in Ride On Time; n°1 UK]

1991:

Marky Mark & The Funky Bunch feat. Loleatta Holloway [sample in Good Vibrations, n°1 US]

1999:

Cevin Fisher [in (You Got Me) Burning Up; hit UK]

2006:

Eddie Thoncick & Kurt Maverick feat. Ann Bailey

Ook op sampledomein zijn de Italos de grootste maffiosi. Blackbox gebruikte een stand-in-model om de Loleatta Holloway-vocals te mimen in Top Of The Pops. Dat vond Miss Hollaway niet leuk en eiste een tegemoetkoming. In dit stadium van de samplebusiness was tussen muziekuitgevers de gewoonte ontstaan om de gesamplede (= samplee) een vast bedrag te betalen evenredig met het succes van het nieuwe nummer. Ramshorn Records, het Nederlandse bedrijf dat instond voor Loleattas belangen, bracht promt Ride On Time uit als B-kant van een Love Sensation-reissue. Dat was dan weer niet naar de zin van Blackbox en zij vevolgden Ramshorn voor plagiaat, met succes. Jan Nauta, soulkenner buiten categorie en getuige in dat proces, heeft nog gepoogd een lans te breken voor de herwaardering van de stem en dus van de ziel binnen de dansmuziek van tegenwoordig maar tevergeefs. In zijn amusante boekje "Will Pop Eat Itself?" (Faber & Faber) waarin al die sampletoestanden onder de loep worden genomen, besluit auteur Jeremy J. Beadle dat pop niet alleen zichzelf aan het opvreten is maar bovendien is beginnen te herkauwen.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter