BALANÇOIRE, LA

Aangemaakt op 29/11/2005
Laatste aanpassing op 01/11/2023

Artiest: Erik Satie
Auteur: Erik Satie
Jaar: 1910

Meester van het absurd-functionele. Is de tweede beweging uit Sports Et Divertissements, uit zijn "période humoristique" (tussen 1911 en 1914).

Covers:

1974:

Richard & Linda Thompson [slot The Great Valerio]

1982:

Madou [als Valerio]

1994:

Maddy Prior & Martin Carthy

1997:

June Tabor [als The Great Valerio]

2003:

Barb Jungr [idem]

Niet zomaar een lukraak gekozen covertje; The Great Valerio is geïnspireerd op Le Grand Blondin, een Franse koorddanser die in 1859 de kloof over de Niagara-waterval overstak, niet één keer maar in totaal wel 20 keer. Zie the Great Valerio in al zijn roekeloze gratie, balancerend op het slappe koord met alle volgspots en toeschouwersblikken op hem gericht, maar wat koop je daarvoor zolang niemand daar een net onder houdt? Voorlopig blijft het noodlot getart want de luchtwandeling is weer eens goed afgelopen, maar het muziekje bij die goede afloop klinkt sinister, als om te waarschuwen: Vroeg of laat heb je er toch eens gelegen, makker! Valerio is bovendien een anagram op Ravel, een acrobatenfamilie waar Charles Blondin destijds de stiel bij leerde. Er hangt een foto van Charles Blondin in de National Gallery in Londen en Richard Thompson moet die gezien hebben want de meesterkoorddanser lijkt sprekend op hem.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter