LAST TIME, THE

Aangemaakt op 16/02/2006
Laatste aanpassing op 15/02/2024

Artiest: Andrew Oldham Orchestra
Auteur: Mick Jagger/Keith Richards
Label: Decca
Jaar: 1966

Stonesmanager op hobbyproject The Rolling Stones Songbook, vol orkestrale Stonesnummers uit de Allen Klein-catalogus, eigenaar van al die vroege Stones-masters. The Last Time was daarop het enige nummer dat niet meteen herkenbaar was. Al de rest op die plaat volgde braaf de basistrack, maar dan aangedikt met een Oldham-wall of sound. Wat het Stonesnummer zelf betreft: zie: May Be The Last Time.

Covers:

1997:

Verve [substantiële sample in Bitter Sweet Symphony; n°1 UK]

1998:

Mark Van Daele [house DJ-versie als Water Verve met zelfde sample]

2005:

Coldplay [met Richard Ashcroft op Live Aid als Bitter Sweet Symphony]

The Verve hadden perfect volgens de regels om toestemming gevraagd een sample te lichten uit de Andrew Oldham Orchestra-versie. Alleen werd geoordeeld dat de groep die sample veel te nadrukkelijk had gebruikt. Zowat de hele melodielijn van Bitter Sweet Symphony is die sample. Eerst werd nog een 50/50-deal overeengekomen maar door de omvang van de hit wilde ABKCO (Allen Klein) op de duur de hele hap voor zich of de eis de plaat uit de rekken te halen. Noem dit daarom gerust de duurste sample aller tijden. Ashcrofts commentaar achteraf: "This is the best song Jagger & Richards wrote in 20 years". Zelfs die sneer werd hem niet gegund: zodra The Verve geen zeg meer had over hun compositie, dook Bitter Sweet Symphony doodleuk op in een Nike-commercial.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter