GUTER MOND DU GEHST SO STILLE

Aangemaakt op 02/04/2002
Laatste aanpassing op 28/05/2018

Artiest: Erich Schröter
Auteur: Karl Englin
Label: Odeon
Jaar: 1923

Betekent Goede Maan Gij Zijt Zo Stil. Het stond ook al op het radio repertoire van Berlijnse militaire musicus Adolf Becker (Adolf mit dem Paukenschlag) (1870-1918).

Covers:

1933:

Comedian Harmonists [kort voor het zelf stil werd rond hen (zie voetnoot)]

1956:

Selvera's [als Lieve Maan, wat wijst op een eerder letterlijke vertaling.]

1972:

Heintje [idem]

1972:

Louis Neefs [als Margrietje (De Rozen Zullen Bloeien); mogelijk melodie bij Heintje gehoord toen Louis het in NL probeerde te maken, wat met dit Margrietje alvast leek te lukken]

2000:

Raymond Van het Groenewoud [op Louis Neefs 20 Jaar Later]

Zijn hitnoteringen in aanmerking genomen was Ach Margrietje Louis' grootste hit, ook in Nederland. Nochtans kreeg hij daar concurrentie van een versie van Heintje (zeg maar de muzikale vader van Little Michael). Ach Margrietje is echter niet van wijlen vader Neefs. Halfweg de fifties kende Nederland diezelfde melodie al als Lieve Maan, wat op zich dan weer een zo goed als letterlijke vertaling was van een Duits succesje van a-capella sensatie The Comedian Harmonists, dezelfden waar een langspeelfilm rond gemaakt is. Hun carrière verliep dan ook als een droomscenario: eerst het gebruikelijke vallen en opstaan van nobodies naar big stars, gelardeerd met een paar waanzinnige anecdotes, om dan te eindigen in dat absurde maar voorspelbare slot: na de machtsovername van Hitler kregen ze beroepsverbod in Duitsland omdat de helft van de groep uit joden bestond. Comedian Harmonists waren een soort Duitse Mills Brothers/Revellers maar dan met Beatles-uitstraling; raakten echter helemaal weggedeemsterd en doodgezwegen tot Jan Van Rompaey een zangnummer van hen als tune gebruikte voor zijn spraakmakende talkshow Argus en vooral dus met die film in de zalen. Hun origineel van Ach Margrietje staat vreemd genoeg niet op de soundtrack. Zie ook: Veronika, der Lenz ist da.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter