GOOD MORNING BLUES

Aangemaakt op 18/01/2006
Laatste aanpassing op 30/11/2023

Artiest: Mississippi Sheiks
Auteur: traditional
Label: Bluebird
Jaar: 1934

In San Antonio, Texas. Texaan Bill Day nam al in '29 een song op onder die titel maar die vertoont verder geen overeenkomsten. Een Sammy Brown-opname uit '27 bleef onuitgegeven.

Covers:

1940:

Lead Belly [eerst voor Victor, achteraf ook voor Moses Asch met Sonny Terry op harmonica]

1954:

Ken Colyer's Jazzmen [met Lonnie Donegan en Chris Barber]

1964:

Peter & Gordon

1964:

Moments [als Blue Morning, met Steve Marriott]

1998:

Van Morrison-Lonnie Donegan-Chris Barber [met Dr. John op piano en met flardjes The Blues Ain't Nothing in de tekst]

2013:

Barbara Dane

Nummer dat voor de Skiffle Sessions wellicht werd gekozen door trombonist Chris Barber, waar Dr. John meer dan eens vroeger al mee samenspeelde. Good Morning Blues nam Chris al eens op in 1960, na het geleerd te hebben van die andere Britse skiffle & tradjazz-baas Ken Colyer. Zó kent ook Van Morrison dit trouwens en de Chris Barber Jazzband was waar Lonnie Donegan lange tijd deel van uitmaakte en dat maakt het plaatje helemaal compleet. Temeer daar dit nog eerder een nummer was van Lead Belly en dat het repertoire van Lead Belly als geen ander potgrond voor de skiffle-rage was. Rock Island Line, de eerste hit van Lonnie Donegan, was volgens hen ook een Lead Belly-nummer (zie echter daar); zo ook de Midnight Special en Goodnight Irene, die beide dan ook een beurt kregen bij dit tijdelijke en hernieuwde skiffle-trio Van, Lonnie & Chris. Om de leidende rol van Lead Belly in dezen scherper te stellen deden die dus ook zijn Good Morning Blues, er daarbij wel aan voorbijgaand dat ook dié het van een ander heeft.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter