AIN'T I A WOMAN?

Aangemaakt op 11/06/2024
Laatste aanpassing op 15/07/2024

Artiest: Sojourner Truth
Auteur: Sojourner Truth
Jaar: 1851

Sojourner Truth was born in slavery in 1797 als Isabella Baumfree op het domein van haar meester, kolonel Johannes Hardenburgh, met Nederlandse roots. Bij het oprakelen van de bedenkelijke rol van Nederland in het tot stand houden van de slavenhandel, kwam haar naam regelmatig naar voor. Want ze kreeg het als rechteloze allemaal over zich heen, werd systematisch doorverkocht, onderging gedwongen seks waarna ook de door haar gebaarde kinderen weer werden weggehaald. Toen dan in 1827 in haar staat (New York) slavernij buiten de wet werd gesteld, ondervond ze niet meteen ook maar enige verbetering in haar situatie, noch als zwarte, noch als vrouw. Waarna ze haar naam veranderde en zich ontpopte tot voorvechtster van emancipatierechten. Ze kon haar ervaringen goed onder woorden brengen en één van haar toespraken, Ain't I A Woman?, haalde de Amerikaanse geschiedenisboeken. Geïnspireerd door Quaker abolitionist-strijdkreet Am I Not A Woman And A Sister en voor het eerst uitgesproken op een Women's Rights Convention in Akron, Ohio in 1851.

Covers:

1977:

New Harmony Sisterhood Band [als Sojourner Truth, met een tekst gebaseerd op de hoofdlijnen van Sojourners beroemdste toespraak; dat is telkens het geval bij al deze 'covers'; de muziek is altijd weer anders, maar in deze ondergeschikt; opent hun lp ...And Ain't I A Woman?]

1992:

Rory Block [titeltrack cd]

1994:

Katy Moffatt [als Sojourner Truth (Ain't I A Woman) op album Midnight Radio, ook weer op eigen (blues)tune]

1999:

Maya Angelou [spoken word in musical Civil War]

2011:

Ayanna Witter-Johnson [reciteert haast letterlijk Sojourners tekst]

2012:

Avery Sharp [zang: Jeri Brown; op conceptalbum Sojourner Truth]

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter