LARGO

Aangemaakt op 15/10/2020
Laatste aanpassing op 04/04/2021

Artiest: Antonin Dvorák
Auteur: Antonin Dvorak
Jaar: 1893

Tweede beweging uit zijn 9de Symfonie, op. 95 (Nieuwe Wereld Symfonie), gecreëerd door de New York Philharmonic o.l.v. Anton Seidl. Dvorak die er als buitenstaander van overtuigd was dat de zwarte en ook de inheemse componenten veruit de meest interessante waren binnen de Amerikaanse muziek, liet zich voor deze beweging vaagweg inspireren door spirituals, zonder daarbij bestaande melodielijnen over te nemen, wel in tegendeel: hier werd achteraf onder impuls van zijn leerling William Amos Fisher een volwaardige gospel uit gedistilleerd die op de duur vaak als hymne diende tijdens begrafenissen en geen van de minste (Presidenten Franklin D. Roosevelt en Gerald Ford).

Covers:

1922:

William Amos Fisher [leerling van Dvorak als Goin' Home, spiritual die het tot staatslied van Iowa schopte]

1923:

Reinald Werrenrath [oudste opname als Goin' Home (Victrola)]

1948:

Jan Clayton [idem in film The Snake Pit]

1949:

Art Tatum [idem; swingversie]

1958:

Paul Robeson [idem; at Carnegie Hall]

1960:

Odetta [idem]

1964:

Albert Ayler [idem]

1965:

Stanley Turrentine [idem]

1977:

Horace Parlan [idem]

2000:

Van Morrison-Lonnie Donegan-Chris Barber [idem tijdens The Skiffle Sessions]

2016:

Yo-Yo Ma [idem; met The Silk Road Ensemble; zang: Abigail Washburn]

Gershwin en Copland even niet meegerekend was Dvorak The Rolling Stones een halve eeuw voor met dat vooruitschuiven van de zwarte component als meest markante waarmee Amerikaanse muziek als een aparte identiteit kan worden gedefinieerd. Op hun eerste Amerikaanse tournee eisten die dat Howlin' Wolf hun voorprogramma zou verzorgen. Howlin' who?
De eerste beweging uit die Nieuwe Wereld Symphonie inspireerde dan weer Serge Gainsbourg. Zie: Symphony N°9 in E minor. Niet te verwarren met wel drie andere Goin' Home's (zie daar).

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter