DOWN IN MISSISSIPPI

Aangemaakt op 01/11/2002
Laatste aanpassing op 05/10/2023

Artiest: J.B. Lenoir
Auteur: J.B. Lenoir
Label: Polydor
Jaar: 1966

"Zover ik mij kan herinneren had je daar twee mogelijkheden, down in Mississippi: ploegen of zeulen" en even verder: "Ik heb er niets op tegen, tegen de Staat Mississippi, uiteindelijk is dat de staat waar mijn vrouw en ik vandaan komen, alleen ben ik blij dat ik daar weg ben." En waarom dan wel, ook dat komt erin voor: "Wij zwarten leefden daar als vogelvrijverklaarden, als opgejaagd wild." Met Willie Dixon, tweede stem.

Covers:

1986:

Ry Cooder [in film Crossroads]

1987:

Spencer Bohren

1988:

Omar & The Howlers [komt uit McComb, Mississippi]

1992:

Pops Staples [komt uit Drew, MS]

1992:

Jim Dickinson with Chuck Prophet [Jim komt uit Independence, MS]

1995:

Terry Evans

2002:

Eagle-Eye Cherry-Vernon Reid-James Blood Ulmer [in film The Soul Of A Man]

2004:

North Mississippi Allstars [feat. Jim Dickinson en met een stukje I Walk On Guilded Splinters (Dr. John) erin verwerkt]

2007:

Mavis Staples

2012:

Hans Theessink & Terry Evans

Down In Mississippi was de opvolger van J.B.'s Alabama Blues-album, waarmee hij het jaar voordien (in het jaar van Martin Luther Kings freedom-marches) de eerste zwarte blueszanger was die openlijk over rassenongelijkheid zong, een ongezouten maar waardige getuigenis. Wie "Lenoir" heet mag nu eenmaal over zwarten een uitgesproken mening hebben. Veel eerder nog, in 1953, in volle Koreacrisis, schreef hij ook al een Eisenhower Blues en een Korea Blues, een soort Welterusten Mijnheer De President maar dan jaren voor Boudewijn de Groot. Geen wonder dat J.B. het moeilijk had om een Amerikaanse platenfirma te vinden in volle Koude Oorlog. Na Polydor volgde een deal met het Duitse Lipplann & Rau (L&R).

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter