WHAT IF A DAY

Aangemaakt op 03/05/2016
Laatste aanpassing op 10/04/2021

Artiest: Philip Rosseter
Auteur: Thomas Campion
Jaar: 1604

Renaissance gedicht/lied; voluit: What If A Day, Or A Month, Or A Yeare? Stond in Richard Alison's An Howres Recreation In Musicke (1606). Luitspeler Rosseter stond in Campion's testament als enige erfgenaam. Hij was ook de favoriete luitspeler van King James. T.S. Eliot noemt Campion "except for Shakespeare...the most accomplished master of rhymed lyric of his time".
Was Campion de auteur? Hij was 1 toen de oudst gekende versie verscheen (Metrical Psalter, 1566). De song staat ook niet in zijn Book Of Airs, hoewel het tijdens zijn leven aan hem werd toegeschreven. Aangenomen wordt dat hij de muziek beter op de woorden liet aansluiten.

Covers:

1626:

Adriaan Valerius [melodie van Merck Toch Hoe Sterck uit zijn geuzenliedboek Valerius' Gedenckclanck, daarin aangeduid als Comedianten Dans; geschreven naar aanleiding van het Spaans beleg van Bergen-op-Zoom in 1622; was ook de tune van de Nederlandse Wereldomroep, gespeeld op het carillon van Hilversum]

2013:

Bach Choir from Pretoria [als Boer Battle (Boeren Krijgslied)]

Tijdens de Boer Wars (1899-1902) hielden de Boers voor de strijd telkens een ceremonie met zang en gebed, afgerond met het luide en inspirerende Boerenkrijgslied, oorspronkelijk Merck Toch Hoe Sterck (See How Strong).

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter