DENOMINATION BLUES

Aangemaakt op 23/12/2005
Laatste aanpassing op 28/11/2023

Artiest: Washington Phillips
Auteur: Washington Phillips
Label: Columbia
Jaar: 1927

Onder begeleiding van een zelfgebouwde dulcimer en op verwijtende toon. Eigenlijk geïnspireerd op W.C. Handy's Hesitation Blues uit 1915 (zie daar).

Covers:

1938:

Sister Rosetta Tharpe [als That's All tijdens John Hammond's Spiritual To Swing showcase in New York met Albert Ammons op piano]

1941:

Sister Rosetta Tharpe [idem, swingversie met orkest van Lucky Millinder]

1955:

Etta James [idem]

1971:

Ry Cooder

1974:

Kinks [elementen in Mirror Of Love]

1982:

Barry McGuire [Eve Of Destruction na een reli-tik]

2006:

Rodney Crowell

2011:

Kenny Brown

2021:

Hans Theessink & Big Daddy Wilson

Washington Phillips was een 'jack leg preacher', een echte hagenpreker. Eigenlijk was hij een fundamentalistische tv-predikant van voor de tijd dat er tv bestond, een boer met een roeping. In een kerk mocht hij zijn woord niet verkondigen want hij was ongeschoold. Vandaar zijn hartsgrondige hekel aan al wat met onderwijs te maken had en met priesteropleidingen in het bijzonder. Zijn teksten waren daarom niet vrij te pleiten van enig dilettantisme en vonden eigenlijk alleen maar gehoor bij marginalen en goedgelovigen. Toen streek er een field-unit van Columbia neer om plaatselijk blues- en folktalent te komen registreren en onze Washington stond natuurlijk op de eerste rij. Hij verkocht zijn platen zoals medicine shows hun wonderdrankjes. Doordat hij ambulant bleef, bereikten zijn giftige commentaren meer volk dan eender welke reverend in heel de Bible Belt.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter