M.T.A.

Aangemaakt op 04/02/2006
Laatste aanpassing op 04/08/2022

Artiest: Arnold Berman
Auteur: Bess Hawes/Jacqueline Berman-Steiner
Jaar: 1949

AKA The Boston Subway Song heruit op Bear Family comp Songs for Political Action: Folk Music, Topical Songs and the American Left. Geschreven door Bess Hawes (verwant met de Lomaxen) als een campagnesong voor Walter F. O'Brien, kandidaat op de Communistische Partij voor de burgemeesterverkiezingen in Boston in 1949. Walter was als een soort rode Rosa Parks avant la lettre tegen de lamp gelopen in zijn éénmansprotest tegen de verhoging van de metroprijzen in Boston (Metropolitan Transit Authority), had maar net geld genoeg bij om het vroegere tarief te betalen en mocht die trein niet meer uit. In de song is hij gedoemd om eeuwig op die ondergrondse rond te blijven rijden.

Covers:

1957:

Will Holt [Coral single die nogal wat negatieve reactie uitlokte in Boston, waar men er niet aan uit kon hoe men zo'n radikale local als O'Brien zomaar kon verheerlijken]

1959:

Kingston Trio [hit US; versie waarin de naam Walter vervangen werd door George om er niet van verdacht te worden openlijk de Commies te steunen; na Tom Dooley hun meest gevraagde song; staat mee op hun n°1 album At Large]

1959:

Gateway Singers

Melodie is die van The Wreck Of The Southern Old 97 (zie daar). De echte Walter O'Brien verhuisde in '57 terug naar zijn geboortestaat Maine en werd daar schoolbibliothecaris annex boekenverkoper.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter