HAND IN HAND, KAMERADEN

Aangemaakt op 06/11/2001
Laatste aanpassing op 02/01/2024

Artiest: Wilhelm Speidel
Auteur: Wilhelm Speidel
Jaar: 1887

In een liedboek uitgegeven door Franz Portius in Leipzig. Speidel, muziekleraar uit Ulm met eigen Künstler und Dilettantenschule in Stuttgart, leefde van 1826 tot 1899. Dit lied van hem groeide uit tot een waar Wehrmachtslied, terwijl het daarnaast ook één na één de voetbalstadions veroverde (zie noot). Voetbal is dus toch oorlog. Tevens onderwerp van een heus boek: Het Lied Van Feyenoord door Jimmy Tigges & Paul Groenendijk (Nijgh & Van Ditmar).

Covers:

1927:

Isé Joëls [als A.S.V. Marsch - Atlantic Sport Vereniging; was kapelmeester op de Volendam, een boot op de trans-Atlantische Holland-Amerikalijn]

1955:

Tante Leen [als Hand In Hand]

1958:

Abe Lenstra [Friese voetballer als Geen Woorden Maar Daden - enkel de uitroep en de daarbij horende melodie]

1961:

Jacky van Dam [Rotterdammer; hit in NL in '63 na de eerste successen van Feyenoord op Europees niveau]

1963:

Legioen [supporters van Feyenoord als Geen Woorden Maar Daden (Hand In Hand, Kameraden)]

1963:

Supporters FC Boom [idem; toen kampioen in 3de A; song was toen overal in België te horen, van Tongeren tot Turnhout]

1964:

Johnny Hoes [in medley]

1965:

Blinde Piet uit Rotterdam

1966:

Tony Bass [Ajax-versie]

1998:

Supporters Racing Genk [idem]

1999:

Cock van der Palm [swingversie]

2001:

Kalimba

Het refrein werd al van in de jaren 30 langs de lijn gezongen bij diverse voetbalclubs in België en Nederland, ook door Johnny Hoes, toen die zelf nog actief was bij het Rotterdamse COAL. 'Hand in hand, kameraden, hand in hand voor COAL 1'. Met dit refrein stapte hij in '61 naar de Rotterdamse accordeonist Jaap Valkhoff om daar een heel lied van te maken, ook al omdat Feyenoord-supporters 'Geen Woorden Maar Daden' al sinds 1960 tot yell hadden verheven. Met het resultaat werd de studio in gedoken met Jacky van Dam (ware naam: Jaap Plugers) als zanger. Toen werd het ook gedeponeerd bij BUMA/STEMRA. Pas toen Feyenoord in '63 grote successen boekte in de Europacup kwam het plaatje vier maanden lang in de charts. Eenmaal een hit brak er controverse uit: zanger/humorist Leen de Bruin beweerde dat nummer al in 1934 geschreven te hebben bij het dertigjarig bestaan van voetbalclub SVV (Schiedam). 'Leve SVV' klinkt inderdaad een stukje spontaner dan 'Leve Feyenoord 1'.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter