DRINKIN' WINE SPO-DEE-O-DEE

Aangemaakt op 27/12/2005
Laatste aanpassing op 06/10/2023

Artiest: Stick McGhee
Auteur: Stick McGhee/J. Mayo Williams
Label: Harlem
Jaar: 1947

Twee jaar vóór zijn Atlantic-opname en met zijn broer Brownie op gitaar en tweede stem. Versie gesitueerd in Petersburg, Virginia, het garnizoenstadje waar Stick toen gelegerd lag en waar het origineel werd opgenomen. Het nummer ontstond trouwens als legerbarak-klassieker met dito taal ("Drinkin' wine, motherfucker, drinkin' wine"). Harlem was het label van J. Mayo Williams. Beiden tekenen hiervoor; toch mag dat auteurschap enigszins in twijfel worden getrokken: Williams eigende zich zowat alles toe in ruil voor opnamefaciliteiten. In 1937 hadden Lovin' Sam Theard & His Swinging Rascals (zie ook: You Rascal You) al een Spo-Dee-O-Dee opgenomen voor diezelfde J. Mayo Williams. Wellicht haalde die daar het idee om die storende "motherfucker" te vervangen door "spo dee o dee". Er zijn er die zich voor minder coauteurschap toeëigenen.

Covers:

1948:

Lionel Hampton

1948:

Wynonie Harris

1949:

Stick McGhee & his Buddies [opnieuw met zijn broer Brownie; in New Orleans, waar deze song toen al populair was en met properder lyrics; vandaar n°2 R&B, de allereerste hit voor het Atlantic-label]

1949:

Andy Kirk & his Clouds Of Joy

1954:

Malcolm Yelvington [voor Sun]

1956:

Johnny Burnette Trio

1961:

Lightnin' Hopkins

1971:

Ronnie Hawkins

1973:

Jerry Lee Lewis

1981:

Johnny Otis

1982:

Crazy Cavan

1987:

Chris Barber [met Dr. John]

1991:

Champion Jack Dupree [tijdens zijn laatste sessie; postuum uitgebracht]

2005:

Tom Principato

2022:

Taj Mahal & Ry Cooder [op hun Brownie McGhee-tribute Get On Board]

De Harlem-versie raakte uitverkocht juist toen er vraag naar ontstond (omdat New Orleans-dj Poppa Stoppa het nummer ongewild pushte door het te gebruiken onder een van zijn zelf ingesproken commercials). Wynonie Harris kreeg nauwelijks de kans die leemte op te vullen omdat Ahmed Ertegun met Stick McGhee een nieuwe, betere versie had opgenomen, waarin Petersburg vervangen werd door New Orleans. Dat werd de eerste hit voor zijn toen pas opgerichte Atlantic-label.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter