The Originals - Het voorspel van de hits


Alle liedjes met een vroegere vertolker dan de vertrouwde, weergegeven van oudste opname tot meest tot de verbeelding sprekende covers, dat is The Originals, sedert 1982 baken van muzikale informatie zonder weerga, zonder poespas, zonder grenzen, zonder genade. Hier sla je betweterige kids mee om de oren telkens die weer eens een nabootser blijken achterna te hollen. 15.000 titels and counting.

ontdek de blikvanger

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

TIME


Artiest: Booker T. & Priscilla Jones
Auteur: Rita Coolidge/Jim Gordon
Label: A&M
Jaar: 1973

Op lp Chronicles. Priscilla is de zus van coauteur Rita Coolidge, die dit nummer in 1970 schreef op een riff van Jim Gordon maar dat bleef toen een demo. Eerst drie jaar later bracht haar zus het dus wel officieel uit maar ondertussen had Jim Gordon als lid van Derek & The Dominos zijn tune aan Eric Clapton laten horen en die besloot hem als piano coda aan hun fameuze Layla te koppelen, zonder credits voor Rita Coolidge, enkel voor Clapton/Gordon. Normaal zou hier Layla als original moeten doorgaan, alleen al omdat het drie jaar voor de eerste officiële Time verscheen, maar zie dit als een uitzondering die de regel bevestigt, alleen al uit sympathie voor Rita Coolidge en ook omdat het er zo vingerdik bovenop ligt dat de tune inderdaad aan Layla vooraf ging.

Covers:

1970:

Derek & The Dominos [piano coda in Layla volgt zowat de hele melodie van dit melig origineel, met coauteur Jim Gordon als go-between]

archief blikvangers

Laatst aangepast


Een boek als The Originals is altijd maar een tijdsopname. Altijd dienen zich weer nieuwe covers aan, nieuwe titels, nieuwe ontwikkelingen. Altijd werden weer zaken over het hoofd gezien. Vroeger was het dan jaren wachten eer je die aanvullingen in een volgend boek tegenkwam, vanaf nu kunnen die omissies on line worden geraadpleegd én bijgestuurd.

03-01-2019

WILL YOU LOVE ME TOMORROW

Shirelles

1960

Lees meer

03-01-2019

TIME

Jerry Jackson

1961

Lees meer

03-01-2019

TIME

Booker T. & Priscilla Jones

1973

Lees meer

03-01-2019

SWEET ANGELINE

Arnold, Martin, Morrow

1971

Lees meer


Laatst toegevoegd


03-01-2019

LAYLA

Lees meer

03-01-2019

TIME

Booker T. & Priscilla Jones

1973

Lees meer

03-01-2019

SWEET ANGELINE

Arnold, Martin, Morrow

1971

Lees meer

03-01-2019

SHOPPIN' AROUND

Joel Grey

1957

Lees meer

Boek


The Originals - Prequel of the hits

Deze nooit aflatende zoektocht naar de oorsprong van werkelijk alle populaire muziek denkbaar werd in het verleden tot vier keer toe gebundeld en hier is nu eindelijk een vijfde update, voor het eerst in het Engels. Omdat er volle tien jaar verliep sedert vorige editie, geldt meer dan ooit het adagium: weg met die oude versies, dit is de nieuwe maatstaf.

The Originals - Prequel of the Hits. Barstens vol content. Met de levensloop van straks 12.000 muziektitels, stuk voor stuk teruggevoerd naar hun vroegste manifestatie, vaak jaren voor de hitversie(s). Ook alle covers die ertoe doen worden meegegeven.

Het boek is beschikbaar via www.epo.be.

On the air


Op 'Berichten Voor Duivenliefhebbers' na hoorde The Originals bij de langstlopende rubrieken op de Belgische radio.

Begonnen in februari '82 binnen Domino (toenmalig Omroep Brabant) als een natuurreservaat voor onbespoten muziekjes die bescherming verdienden tegen een toen alsmaar luidere achtergrond van recyclage en postmodernisme. Binnen Domino konden die kasplantjes gedeien met wortel en al. Hier werden maandelijks twee uur lang originelen aaneengeregen onder het motto: you can't judge a song by the cover.

Die maandelijkse afleveringen zwermden achteraf ook uit naar Nederland (KRO, Omroep Limburg), West Vlaanderen (Radio 2) en Studio Brussel. Sedert '92 waren The Originals als dagelijkse column te horen bij Radio 1 (Neem Je Tijd, PiliPili).

Tussen 2006 en 2017 waren The Originals wekelijks op zondagmiddag te horen bij de Nederlandse Omroep Limburg (L1 Radio) en voorjaar 2014 in Closing Time op zondagavond bij Radio 1.

Vanaf 31 mei 2018 zijn The Originals opnieuw on the air, deze keer maandelijks iedere laatste donderdag om 20u via www.40upradio.nl en via de 40UP Radio app (gratis te downloaden voor IOS en Android). Op NH Radio is de uitzending te horen van donderdag op vrijdagnacht van 00:00-01:00 uur. Samenstelling Arnold Rypens, presentatie Hubert Van Hoof.

Bekijk alle uitgeschreven draaiboeken van radioafleveringen vanaf 2010.


Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter