The Originals - Het voorspel van de hits


Alle liedjes met een vroegere vertolker dan de vertrouwde, weergegeven van oudste opname tot meest tot de verbeelding sprekende covers, dat is The Originals, sedert 1982 baken van muzikale informatie zonder weerga, zonder poespas, zonder grenzen, zonder genade. Hier sla je betweterige kids mee om de oren telkens die weer eens een nabootser blijken achterna te hollen. 15.000 titels and counting.

ontdek de blikvanger

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

SOON MAY THE WELLERMAN COME


Artiest: Tommy Wood
Auteur: unknown
Label: Kiwi
Jaar: 1972

Nieuw Zeelandse sea shanty op comp Song Of A Young Country, illustratie bij het gelijknamig boek van Neil Colquhoun. Tommy was mogelijk een nazaat van R.F. Woods waar Colquhoun de song van leerde. Wellermen waren schepen van de Weller Company, een rederij uit Dunedin, NZ in de 1830s gespecialiseerd in het bevoorraden van walvisvaarders. Het vooruitzicht op tabak, suiker, thee en rum moet als muziek in de oren geklonken hebben voor wie op die afgelegen buitenposten de godganse dag in de stinkende blubber moest werken.

Covers:

1977:

Irish Rovers

1994:

Maud Gonne [celtic rock uit Dunedin, NZ]

1995:

Gordon Bok, Ann Mays Muir & Ed Trickett [folk uit Maine]

1998:

Mike Harding

2020:

Longest Johns [als Wellerman, hit UK]

2021:

Nathan Evans [idem; n°2 UK & NL, n°1 D; begonnen op TikTok; abnormaal veel hits leverden een platencontract op]

archief blikvangers

Laatst aangepast


Een boek als The Originals is altijd maar een tijdsopname. Altijd dienen zich weer nieuwe covers aan, nieuwe titels, nieuwe ontwikkelingen. Altijd werden weer zaken over het hoofd gezien. Vroeger was het dan jaren wachten eer je die aanvullingen in een volgend boek tegenkwam, vanaf nu kunnen die omissies on line worden geraadpleegd én bijgestuurd.

22-02-2021

YOU'RE THE TOP

William Gaxton & Ethel Merman

1934

Lees meer

22-02-2021

YOU NEED LOVE

Muddy Waters

1962

Lees meer

22-02-2021

WOMEN

Rubber City Rebels

1977

Lees meer

22-02-2021

WITHOUT YOU

Badfinger

1970

Lees meer


Laatst toegevoegd


22-02-2021

WELLERMAN

Lees meer

22-02-2021

TROUBLE TROUBLE

Lowell Fulson

1955

Lees meer

22-02-2021

SOON MAY THE WELLERMAN COME

Tommy Wood

1972

Lees meer

Boek


The Originals - Prequel of the hits

Deze nooit aflatende zoektocht naar de oorsprong van werkelijk alle populaire muziek denkbaar werd in het verleden tot vier keer toe gebundeld en hier is nu eindelijk een vijfde update, voor het eerst in het Engels. Omdat er volle tien jaar verliep sedert vorige editie, geldt meer dan ooit het adagium: weg met die oude versies, dit is de nieuwe maatstaf.

The Originals - Prequel of the Hits. Barstens vol content. Met de levensloop van straks 12.000 muziektitels, stuk voor stuk teruggevoerd naar hun vroegste manifestatie, vaak jaren voor de hitversie(s). Ook alle covers die ertoe doen worden meegegeven.

Het boek is beschikbaar via www.epo.be.

On the air


Op 'Berichten Voor Duivenliefhebbers' na hoorde The Originals bij de langstlopende rubrieken op de Belgische radio.

Begonnen in februari '82 binnen Domino (toenmalig Omroep Brabant) als een natuurreservaat voor onbespoten muziekjes die bescherming verdienden tegen een toen alsmaar luidere achtergrond van recyclage en postmodernisme. Binnen Domino konden die kasplantjes gedeien met wortel en al. Hier werden maandelijks twee uur lang originelen aaneengeregen onder het motto: you can't judge a song by the cover.

Die maandelijkse afleveringen zwermden achteraf ook uit naar Nederland (KRO, Omroep Limburg), West Vlaanderen (Radio 2) en Studio Brussel. Sedert '92 waren The Originals als dagelijkse column te horen bij Radio 1 (Neem Je Tijd, PiliPili).

Tussen 2006 en 2017 waren The Originals wekelijks op zondagmiddag te horen bij de Nederlandse Omroep Limburg (L1 Radio) en voorjaar 2014 in Closing Time op zondagavond bij Radio 1.

Vanaf 31 mei 2018 zijn The Originals opnieuw on the air, deze keer maandelijks iedere laatste donderdag om 20u via www.40upradio.nl en via de 40UP Radio app (gratis te downloaden voor IOS en Android). Op NH Radio is de uitzending te horen van donderdag op vrijdagnacht van 00:00-01:00 uur. Samenstelling Arnold Rypens, presentatie Hubert Van Hoof.

Bekijk alle uitgeschreven draaiboeken van radioafleveringen vanaf 2010.


Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter