AKIWOWO (CHANT OF THE TRAINMAN)

Aangemaakt op 31/12/2001
Laatste aanpassing op 22/04/2023

Artiest: Babatunde Olatunji
Auteur: Babatunde Olatunji
Label: Columbia
Jaar: 1959

Ngoma-drummer uit Nigeria die in Amerika verzeilde en daar ook aan de basis lag van Jingo van Santana (zie Jin-Go-Lo-Ba). Oorspronkelijk op zijn Drums Of Passion-album. A capella en drumversie op zijn Dance To The Beat Of My Drum-lp ('86) waarop Carlos Santana meedoet. New York DJ Murray The K gebruikte Akiwowo als indicatief voor zijn radioshow. Maureen Tucker (Velvet Underground) was een grote fan.

Covers:

1964:

Serge Gainsbourg [als New York-USA; tot bij hem gekomen via tussenpersoon Guy Béart; men zingt hier wel Akiwoko]

Song over een legendarische treinconducteur in Nigeria toen daar voor het eerst treinen begonnen te rijden. Zeg maar de Afrikaanse variant op Casey Jones (zie daar). Alleen dankt deze Akiwowo zijn legendarische status niet aan zijn dramatische dood en zijn karakteristieke stoomfluit maar aan zijn gelukzalige glimlach. Akiwowo noemde zich de gelukkigste man ter wereld dat hij dàt mocht meemaken: een leven lang ten dienste staan van volk en vaderland en dan nog wel als treinconducteur.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter