BREADFAN

Aangemaakt op 12/01/2001
Laatste aanpassing op 04/07/2023

Artiest: Budgie
Auteur: Tony Bourge/Burke Shelley/Ray Phillips
Label: MCA
Jaar: 1973

Op hun lp Never Turn Your Back On A Friend, met in de eerste persingen de I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat speech van Winston Churchill, die er om copyrightredenen weer uit moest.

Covers:

1989:

Metallica [B-kant van Harvester Of Sorrow]

1999:

Red Hot Chili Peppers [intro Around The World]

Alle lof voor de oorspronkelijkheid van Red Hot Chili Peppers op Californication, maar de manier waarop dat album begint roept zoiets op van: ‘waar hebben we dat nog gehoord?’ Dan zijn er die de intro van openingsnummer Around The World meteen met Metallica zullen associëren en geef ze eens ongelijk: dit is speedmetal in de zuiverste NWOBHM-traditie. Voor de minder ingewijden: New Wave Of British Heavy Metal was het etiket waarmee eind jaren 70 het vakblad Sounds een hele generatie Britse hard & heavy bands bedacht. Daar waren de Metallica's toen op geabonneerd met als resultaat dat ook in hun oefenkot regelmatig van jetje werd gegeven op Diamond Head, Def Leppard, Blitzkrieg en Budgie; zie een covercompilatie als Garage Inc. Budgie is zo’n band die bij ons net te laat kwam om nog iets te kunnen toevoegen aan wat we al meenden te kennen van pioniers als Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple en zelfs Status Quo. In Engeland echter wisten volle stadionpopulaties wel raad met hun headbang beat en jackoff riffs zoals in Breadfan, prijsnummer van de derde Budgie-lp Never Turn Your Back On A Friend. Precies dàt nummer doet ook Metallica, precies dié intro doen ook de Chili Peppers.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter