SANS LENDEMAIN

Aangemaakt op 06/04/2006
Laatste aanpassing op 19/05/2010

Artiest: Fréhel
Auteur: Maurice Vaucaire/Georges Van Parys
Label: Forlane
Jaar: 1939

In film L'Entraîneuse. Parijse chanteuse réaliste, bijgenaamd: l'Hirondelle des Faubourgs. Had haar roots in Cap Fréhel, Pas de Calais; ware naam: Marguerite Boulc'h. Componistenduo Georges Van Parys en Maurice Vaucaire waren dan weer zowat een Leiber & Stoller van het Franse chanson, kijk maar naar Piaf.

Covers:

1992:

Marie-Laure Béraud

Fréhel was de dochter van een concierge en werd geboren in 1891 (25 jaar voor Piaf). Als kind van vijf zong ze bovenop cafétafels terwijl een blinde met de hoed rondging. Als jonge vrouw leek ze goed op weg een vamp van de Music-Hall te worden, later zelfs van de elegante établissementen. Haar leven kende een dramatisch keerpunt de dag dat ze haar grote liefde, de toen al even jeune premier Maurice Chevalier, in de armen van een ander aantrof en dan nog wel in die van Mistinguett, ook op de planken haar grote concurrente. Fréhel trok zich terug in vrijwillige ballingschap naar Rusland, Roemenië en ten slotte Constantinopel. Elf jaar bleef ze weg uit Frankrijk. Toen ze terugkwam was ze onherkenbaar; lelijk, zwaar en hees.Toch besloot ze van voren af aan opnieuw te beginnen. De Olympia gunde haar die kans en presenteerde haar als "l'inoubliable inoubliée". Deze rijpere Fréhel werd opnieuw een vedette, niet alleen op de scène en op plaat, sindsdien ook op het witte doek. Ze speelde in zo'n 12 films, waaronder Pépé Le Moko naast Jean Gabin. Het is tijdens die tweede, doorleefde periode dat Fréhel haar Sans Lendemain opnam.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter